Mika Kanninen maksoi 20 000 euroa, jotta sai vartalonsa täyteen tatuointeja – "Jos rupean jotakin tekemään..."

Kuopiolainen Mika Kanninen sanoo olevansa Suomen tatuoiduin mies, eikä kukaan ole ainakaan vielä tullut todistamaan toisin.

tatuointi
Mika Kanninen.
Toni Pitkänen / Yle

Jos kävelet Kuopion kadulla talvella ja vastaasi tulee Mika Kanninen, tuskin huomaat hänessä mitään erityistä. Kaksimetrinen parrakas mies ei kuitenkaan ole kuka tahansa.

Hän on Suomen tatuoiduin. Tai niin hän ainakin väittää – eikä kukaan ole vielä tullut todistamaan toisin.

Mika Kanninen
Mika Kanninen

Kannisen kroppa on kirjaimellisesti täynnä tatuointeja. Vain kasvot ja kämmenet ovat ilman. Hänessä kiemurtelee kolmatta metriä pitkä lohikäärme ja selän peittää valtava tiibetinkallo.

Käsivarressa on intiaaninpää. Se on Kannisen ensimmäinen tatuointi. Se on kuva, jonka jälkeen hän sanoi tyttärelleen, ettei ottaisi enää uusia tatuointeja.

Jos rupean jotakin tekemään niin siinä yritetään suurin piirtein maailmanennätystä.

Mika Kanninen

Visuaalisuus on kiehtonut Mika Kannista aina. Kun hän oli lapsi, hän saattoi tapittaa kolmiulotteisia ViewMaster-kiekkoja tunnin yhtä mittaa. Jo tuolloin hän piti intiaaneista ja käärmeistä – juuri siitä kuvastosta, joka aikuisena koristaa hänen vartaloaan.

Ensimmäisten tatuointien jälkeen hän kiinnostui japanilaisista aiheista. Iholle alkoi ilmestyä koikarppeja, samuraihahmoja ja muuta. Sitten karkasi lapasesta, hän myöntää.

– Olen sellainen ihminen, että jos rupean jotakin tekemään niin siinä yritetään suurin piirtein maailmanennätystä, Kanninen lisää.

"Pojalla on housut jalassa"

Mika Kanninen.
Toni Pitkänen / Yle

47-vuotias Mika Kanninen oli melkein nelikymppinen ennen kuin hän rakastui tatuointeihin. Erään kerran, kun hän istui isänsä kanssa saunan lauteille, tämä katsahti pojan tatuoituihin jalkoihin. “Pojalla on housut jalassa”, isä tokaisi. Sen kummempaa vieroksuntaa Mika Kanninen ei tunne kokeneensa.

Kulttuuriantropologi Taina Kinnunen sanoo, että länsimaissa vallitsi pitkään koskemattoman ja puhtaan ihon ihanne. Silloin tatuoinnin ottaminen oli kapinallista. Nyt ilmapiiri on muuttunut radikaalisti: tatuoinneista ja lävistyksistä on tullut valtavirtaa. Eläkeläinen saattaa saada syntymäpäivälahjaksi lahjakortin tatuointiliikkeeseen.

Suomen eturivin tatuointitaiteilijoihin kuuluva Tino Tervo tiivistää: kun 90-luvulla tatuointeja tehtiin sellaisiin kohtiin, missä ne sai helposti piiloon, nyt ne saavat näkyä.

– Nyt on ihan sama, mitä muut ihmiset sanoo.

Kun se joskus puolialasti tulee vastaan kesällä, sanon että sieltä se kävelevä mainos tulee, terve vaan!

Tino Tervo

Tervo on käynyt itse tatuoitavana ulkomailla esikuviensa, sveitsiläisen Filip Leun ja amerikkalaisen Jack Rudyn studioissa. Vaikka Suomi tulee hänen mukaansa jälkijunassa tatuointitaiteessa, meillekin on kasvanut kansainvälisesti arvostettuja tekijöitä moneen eri genreen. Myös asiakkaat vaativat yhä enemmän.

– Ei riitä, että teet pelkkiä perusruusuja. Pitää osata tehdä paljon vaikeampia ja ne voivat olla niin isoja kuin mitä kroppaan mahtuu.

Ainoa taiteilija, joka saa kaikki teoksensa kaupaksi

Tino Tervo
Tino Tervo on tehnyt tatuointeja 17-vuotiaasta asti. Toni Pitkänen / Yle

Tervo on juuri se taiteilija, jonka kanvaasina Mika Kannisen iho on viime vuodet ollut. Kanninen laskee maanneensa ja istuneensa hänen tatuoitavanaan yli 200 tuntia.

– Kun se joskus puolialasti tulee vastaan kesällä, sanon että sieltä se kävelevä mainos tulee, terve vaan! Tervo nauraa.

Vuosien varrella tatuoija ja asiakas ovat ystävystyneet. Tästä on ollut etua, kun Kanninen on kantanut tatuoijalleen kasan kuvia ja ideoita. Taiteilijan on pystyttävä sanomaan, mitä kannattaa ryhtyä tekemään ja mitä ei.

– Se on kahden ihmisen yhteistyötä, Tervo kuvaa.

Kun ottaa tatuoinnin, kannattaa ottaa selvää, haluaisiko joku taiteilija erityisesti tehdä kuvan. Tervo sanoo kieltäytyneensä useammastakin työstä. Viivakoodeja kokenut tatuoija ei tee, sillä jos asiakkaan ihossa tapahtuu pieniäkin muutoksia, jäljelle jää vain musta neliö.

– Joskus olen kieltäytynyt, kun lapsen vanhemmat halusivat poikansa piirtämän kakkapökäleen kuvan. Sen on tehnyt toinen artisti ja asiakkaat olivat tyytyväisiä, hän nauraa.

Haluaisin, että vieläkin tatuoitaisiin, mutta ei pysty, ei pysty.

Mika Kanninen

Kannisen kanssa Tervo on työstänyt samaa tatuointia pisimmillään seitsemän tuntia yhteen mittaan. Se oli koristeltu Tiibetin kallo, josta sillä kerralla tehtiin pelkät rajaukset ja varjostukset.

– Ajattelin, että en kyllä sano Tinolle että "nyt lopeta". Viimeiset kaksi tuntia otsa oli niin hiessä, että se lipesi käsien päältä. Pidättelin hengitystä ja odotin, milloin se kone iskee. Sitten se sanoi, että nyt lopetetaan, Kanninen kertoo.

Hänelle tatuoinnit ovat taidetta ja tatuoija on taiteilija – ainoa, joka saa kaikki teoksensa kaupaksi.

Mika Kanninen.
Toni Pitkänen / Yle

Vuoden 2017 vaihteeseen mennessä Mika Kanninen sanoo sijoittaneensa kroppansa taidenäyttelyyn lähemmäs 20 000 euroa. Nyt hänellä on edessä ongelma: tila on lopussa.

– Haluaisin, että vieläkin tatuoitaisiin, mutta ei pysty, ei pysty, mies valittaa.

Aivan kaikkialle ei Kanninenkaan ole ottanut tatuointeja. Kasvot ovat vielä koskemattomat.

Kanninen on huomannut, miten suhtautuminen myös kasvotatuointeihin on muuttunut sallivammaksi. Jokin kynnys on kuitenkin vielä olemassa. Hän on rakentamassa uutta uraa uudella alalla ja pelkää, että tatuoinnit kasvoissa ja kämmenissä saattaisivat karkottaa asiakkaita.

– Ehkä yhteiskunta ei ole siihen vielä valmis, hän miettii.

Eläkkeellä hän aikoo ottaa tatuoinnin myös kasvoihin. Hän on luvannut sen monelle ihmiselle, aivan kuin varmistaakseen että tatuointi tulee hankittua.

– Sitten saan varmaan kalastella ongen kanssa rauhassa mökkilaiturilla. Toivottavasti joku tulee sitten juttelemaan, että "Jaa-a, sinulla on näköjään kasvotkin tatuoitu".