Näin Ylen juomapullotutkimus toteutettiin

Veden laatua valvottiin laboratorio-oloissa.

Yleistä

Kolme koehenkilöä sai samanlaisen avaamattoman vesipullon (Siwan Eldorado-lähdevesi, 0,5 litraa) marraskuun alussa kolmeksi viikoksi arkikäyttöönsä: juotavaksi ja hanasta täytettäväksi.

Kolme erilaista käyttötapaa

Yhden tehtävä oli tiskata pulloaan. Häntä ohjeistettiin näin.

"Pese pullosi kevyesti käsin, kun se on tyhjentynyt: Tippa astianpesuainetta, täyttö noin puolilleen, ravistelua. Hiero lisäksi pullonsuuta sormin. Älä käytä pulloharjaa. Huuhtele kunnolla, ettei jää saippuajäämiä. Täytä uudelleen kylmällä pääkaupunkiseudun kraanavedellä. "

Toisen tehtävä oli kuivatus.

"Älä pese pulloasi, älä erityisemmin edes huuhtele sitä. Mutta kuivata pullosi, kun olet juonut sen tyhjäksi. Täytä se uudelleen hanasta, kylmällä vedellä, vasta, kun pullo ja korkki ovat kuivia."

Kolmannen tehtävä oli laiminlyödä puhtaanapito.

"Älä pese pulloasi, älä edes huuhtele sitä. Älä kuivata pulloasi. Ainoastaan täytä pullo hanasta, kylmällä vedellä, kun olet juonut sen tyhjäksi tai melkein tyhjäksi."

Näitä vedestä tutkittiin

Bakteerien kokonaismäärä. Vedestä mitattiin ns. heterotrofinen pesäkeluku, eli kuinka monta pesäkkeen muodostavaa yksikköä on millilitrassa. Mittaus huomioi lähinnä bakteerit, hiivat ja homeet, jotka pystyvät lisääntymään hapellisissa olosuhteissa tietyssä ajassa (2 vrk), tietyssä lämpötilassa (36 asteessa).

Ihmisen iholta peräisin olevat bakteerit. Etsittiin koagulaasipositiivisia stafylokokkeja, erityisesti Staphylococcus aureus.

Veden yleistä likaantumista kuvaavat koliformiset bakteerit ja ulosteperäiset E.coli-bakteerit kartoitettiin myös. Näitä etsitään talousvesinäytteistä rutiininomaisesti.

Tutkimustapa ei siis mitannut virusten aiheuttamaa saastumista tai hengityselimiä haittaavien streptokokkien mahdollista esiintymistä.

Näin näytteet otettiin

Pullovesien mittauksen lähtötilanteena käytettiin neljännestä samanlaisesta pullosta otettua näytettä.

Ensimmäinen valvontavesinäyte otettiin pulloista ja toimitettiin laboratorioon, kun ne olivat olleet viikon käytössä.

Jälkimmäinen valvontavesinäyte otettiin, kun käyttö oli kestänyt kolme viikkoa. Tuolloin pullot kerättiin koehenkilöiltä pois ja laboratorio tutki niistä veden laadun lisäksi sivelynäytteillä suukappaleen eli kierreosan pinnan.

Laiminlyötyä, kolmannen koehenkilön pulloa seisotettiin vielä laboratoriossa suljettuna, päivänvalossa, huoneenlämmössä viikon verran. Asetelmalla jäljiteltiin juomapullon jättämistä esimerkiksi työpöydälle lomaviikon ajaksi.

Tutkimus toteutettiin 1.-29.11.2016. Analyysit suoritettiin Metropolilabissa.