Sipilältä vahva tuki Bernerin kiistellylle liikenneselvitykselle: Rohkea ja ennakkoluuloton selvitys

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torjuu blogissaan epäilyjä, että väyläyhtiössä olisi kyse kansallisomaisuuden myymisestä tai markkinavoimien päästämisestä rellestämään Suomen teillä.

Juha Sipilä Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolustaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) selvitystä uudesta väyläyhtiöstä. Sipilä kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että Bernerin esitys on uutta rohkeaa poliittista kulttuuria, johon Suomessa ei ole totuttu.

– Selvityksestä etsitään nyt kaikki sen mahdolliset ongelmat ja siitä irtisanoudutaan. Ikään kuin nykytila olisi optimaalinen, mitään ei saisi muuttaa. Näinhän asia ei ole, nyt tarvitaan rakentavaa keskustelua rohkean selvityksen pohjalta.

Bernerin torstaina julkistama selvitys esittää valtion omistaman liikenneverkon yhtiöittämistä ja käyttäjämaksujen perimistä teiden käyttäjiltä. Vastaavasti autoiluun liittyvää verotusta kevennettäisiiin reippaasti.

Uuteen yhtiöön siirrettäisiin valtion omistamat tiet, rautatiet ja vesiväylät.

Sipilän mukaan Berner on toteuttanut hallituksen antaman selvitystehtävän ja tehnyt sen hyvin. Hänen mukaansa nyt on aika rauhassa arvioida esitettyjä ideoita ja niiden toteuttamiskelpoisuutta.

– Ehdotusten tuominen pöytään ja julkiseen keskusteluun on oikea tapa viedä asioita eteenpäin, Sipilä kirjoittaa.

Sipilä ei näe väylien yhtiöittämisessä uhkakuvia, joita on nostettu esiin.

– Kyse ei tietenkään ole yksityistämisestä, kansallisomaisuuden myymisestä tai markkinavoimien päästämisestä rellestämään Suomen teillä. Uudet palvelukonseptit on helpointa toteuttaa yhtiömuodon kautta.