Kalajoen lukiolaiset selvittävät, millaisia nykysuomalaiset ovat – perimä saadaan selville geenitesteillä

Lukiolaisten oletus on, että me suomalaiset olemme hyvinkin kansainvälisiä, kun perimää selvitellään. Sukulaisia löytynee siis vaikkapa Amerikasta asti.

DNA-testit
Kuvassa Kalajoen lukion kansainvälisten opintojen oppilaat esittelevät DNA-testipakkauksiaan
Kalajoen lukio

Kalajoen kansainvälisten opintojen oppilaat osallistuvat tempauksellaan Suomi100 -juhlavuoden teemaan. Oppilaiden mielestä teemaan sopii hyvin sen selvittäminen, minkälaisia nykysuomalaiset oikeasti perimältään ovat.

– Suomessahan on keskusteltu siitä, ovatko toiset kansallisuudet parempia kuin toiset. Meistä tuntui, että DNA-testien avulla selviää, että me suomalaisetkin olemme hyvinkin kansainvälisiä perimältämme, kalajokinen opiskelija Annika Tallila kertoo projektin lähtökohdista.

Annika Tallila itse tietää, että hänellä on sukulaisia ainakin Venäjällä ja Amerikassa.

Nyt koululla odotellaan jännittyneenä testien tuloksia. Oppilaat ovat juuri syljeskelleet testituubeihin ja lähettäneet ne Isoon-Britanniaan geenitestauksia tekevälle firmalle. Valitettavasti odotus on pitkä, 6-8 viikkoa.

Yksityinen geenitestauksia tekevä yhtiö (siirryt toiseen palveluun) vertaa kalajokisten tuloksia muualla maailmassa tehtyihin geenitesteihin ja pystyy niiden perusteella osoittamaan, mistä päin maailmaa kyseisen henkilön sukulaisia löytyy.

DNA-tutkimuksen hinta on 100 euroa henkilöä kohden. Summaan on haettu eri tahoilta rahoitusta.

Kuvassa Kalajoen lukion opiskelijat tekevät DNA-testejä
Kalajoen lukio/ Chloe Neal