Lintuinfluenssa leviää edelleen – uusia tartuntoja Kemiönsaaressa ja Raumalla

Molempiin paikkoihin on perustettu rajoitusvyöhyke.

lintuinfluenssa
Merikotka lennossa
Arkistokuva.Kalle Heikkinen / Yle

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on varmistunut uusia lintuinfluenssatapauksia. Kemiönsaaresta ja Rauman saaristosta löydetyistä kuolleista merikotkista on löydetty H5-tyypin lintuinfluenssaa.

Kemiönsaaren tautitapaus on varmistettu H5N8-lintuinfluenssaksi. Raumalta toimitetun merikotkan kohdalla viruksen tyypitys on vielä kesken.

Lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi kummallekin paikkakunnalle on perustettu vähintään 10 kilometrin päähän merikotkien löytöpaikoista ulottuva rajoitusvyöhyke. Siipikarjan ja -tuotteiden siirtoja rajoitetaan vyöhykkeellä. Lisäksi kunnaneläinlääkäri tarkastaa rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevia siipikarjan pitopaikkoja. Eviran sivulta näkee (siirryt toiseen palveluun), mihin rajoitusvyöhykkeet ulottuvat.

Rauman edellinen rajoitusvyöhyke lakkautettiin viikko sitten. Vyöhyke oli perustettu joulukuun puolivälissä, kun Murtamon Pirttijärveltä löytyi H5N8-lintuinfluenssaa kantanut merikotka.

Evira on purkanut tällä viikolla Harjavallassa rajoitusvyöhykkeen tarkastusalueen. Harjavallan teollisuusalueelta löytyi jouluna H5N8-lintuinfluenssaa kantanut merikotka, minkä vuoksi tienoolle perustettiin rajoitusvyöhyke.