1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonsuojelu

Suojelutavoite lähestyy hyvää vauhtia

Kaakkois-Suomessa tehtiin viime vuonna hyvä tulos vapaaehtoisessa metsiensuojelussa. Monimuotoisuuden kannalta arvokkaita metsiä suojeltiin liki 400 hehtaaria.

luonnonsuojelu
Sammaleen peittämä kallioseinämä.
Petri Lassheikki / Yle

Kaakkois-Suomeen perustettiin viime vuonna 376 hehtaaria uusia metsiensuojelualueita. Määrä on lähellä ennätysvuotta 2012, jolloin suojeltiin 400 hehtaaria metsää.

ELY-keskus teki metsänomistajien hakemuksesta 26 suojelupäätöstä. Korvauksia maksettiin noin 2,4 miljoonaa euroa. Pienimmät kohteet olivat muutamia hehtaareja ja suurimmat yli 50 hehtaaria. Yli puolet vuonna 2016 suojellusta 376 hehtaarista on kangasmetsiä. Suojeluun saatiin myös mm. lehtoja ja puustoisia soita.

Suosituin tapa on jättää alue metsänomistajan omistukseen. Valtion omistukseen suojelualue ostettiin kuudessa kohteessa. Niistä suurimmat olivat 55 hehtaaria Kouvolasta ja 53 hehtaaria Savitaipaleelta.

Tavoite lähestyy hyvää vauhtia

METSO-ohjelma alkoi kokeiluna vuonna 2005 ja vakinaistettiin vuonna 2008. Tässä ajassa metsänomistajat ovat suojelleet vapaaehtoisessa METSO-ohjelmassa Kaakkois-Suomessa kaiken kaikkiaan jo yli 3000 hehtaaria luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita metsiään. METSO-ohjelma jatkuu vuoteen 2025 saakka.

Kaakkois-Suomi kuuluu ohjelman painopistealueisiin, missä tavoitteita kasvatetaan ja minne kohdennetaan myös rahoitusta. Kaakkois-Suomen ELY-keskus pystyy myös jatkossa vastaamaan hyvin metsänomistajien suojeluhakemuksiin.

Tavoitteena on saada ohjelman loppuun mennessä suojeluun 5100 hehtaaria metsää.

– Viime vuosina uusia metsänsuojelualueita on perustettu vuosittain 300-350 hehtaaria. Tällä vauhdilla tavoite on mahdollista saavuttaa, sanoo diplomi-insinööri Paula Mattila Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Ympäristöministeriö saattaa vielä nostaa 5100 hehtaarin kokonaistavoitetta. Esimerkiksi kuluvan vuoden tavoitteeksi se on asettanut 400 hehtaaria Kaakkois-Suomesta.

Suojelu eteni myös Repovedellä

Merkittävä suojelupäätös tehtiin myös Repovedellä. Woikoski Oy suojeli yksityisenä suojelualueena 241 hehtaaria osana Natura 2000 -verkkoa. Päätös on merkittävä Repoveden suojelualuekokonaisuuden kannalta.

Suojeltu alue sijoittuu Repoveden kansallispuiston ja metsäyhtiö UPM:n omistaman Aarnikotkan metsän suojelualueen pohjoispuolelle muun muassa Matalajärven ympäristöön. Alue täydentää Repoveden kansallispuistoa ja siihen liittyviä alueita.

Jokamiehen retkeilykäyttöön alue ei sovellu, sillä se sijaitsee pääosin Pahkajärven ampuma-alueen suoja-alueella, jossa ovat voimassa puolustusvoimien liikkumisrajoitukset.

Lue seuraavaksi