"Este on tässä: rollaattori" – kaikkia ei lääkärin vaihto innosta

Lähes 23 000 tamperelaista pääsee kokeilemaan paljon puhuttua sote-valinnanvapautta. Asiakas voi valita julkisen palvelun tai yksityisen väliltä. Tampere arvioi, että vapaus herättää monen vaihtamaan lääkäriään.

Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut
Yle Uutiset Pirkanmaa: Lääkärin vaihto sopii osalle tamperelaisista
Yle Uutiset Pirkanmaa: Lääkärin vaihto sopii osalle tamperelaisista

Kaukajärveläinen Heidi askeltaa pois tutun terveyskeskuslääkärin pakeilta rollaa ttoriin tukeutuen.

Tampereella maaliskuussa kokeiluluontoisesti avautuva valinnanvapaus eli mahdollisuus valita lääkäri tai hoitaja kuulostaa hyvältä, mutta Heidi ei usko voivansa tarttua mahdollisuuteen.

– Este on tässä, rollaattori.

– Asun 300 metrin päässä, joten tämä on kaikista paras ja lyhimmän matkan päässä oleva paikka tulla hoitoon, toteaa kolme kertaa viikossa Kaukajärven terveysasemalla asioiva Heidi.

Hän ei aio vaihtaa toisen terveysaseman hoteisiin, vaikka sellainen tulisi ihan naapuriin.

– En vaihtaisi. Kyllä mä niin tykkään tästä vanhasta systeemistä.

Tampereen kaupunki arvioi, että moni kokeilualueella asuva toimii toisin kuin Heidi.

Viime vuosina terveysasemaa on vaihtanut vain joka sadas tamperelainen eli noin 1 500 henkilöä. Valinnanvapauden arvioidaan moninkertaistavan lääkäriä vaihtavien määrän.

– Näillä meidän pilottialueilla asuu vajaat 23 000 asukasta. Me ollaan arvioitu, että noin 3 000 - 4 000 asukasta vaihtaa terveysasemaa, kertoo johtaja Taru Kuosmanen Tampereen kaupungilta.

Tampereella valinnanvapauden piiriin tulevat maaliskuussa 2017 perusterveydenhuollon lääkärin, sairaanhoitajan- ja terveydenhoitajan käynnit sekä fysioterapeutin, mielenterveys- ja päihdetyön ja sosiaaliohjauksen palvelut. Asiakas voi valita julkisen palvelun tai yksityisen väliltä.