Pienoisautoilla suhaaminen on halvinta urheiluautoilua

Sisätilat lajin harrastamiseen ovat kortilla. Joensuussa pääsee autoilemaan taas talviaikaan, kun seura sai vuokrattua vanhan varastohallin.

Pienoisauto
Pienoisauto sisäradalla.
Yle

Joensuun keskustan kylkeen, vanhan Agrimarketin halliin on rakennettu pienoisautorata. Noin 60 metrinen rata on tehty matosta, jonka alle on muotoiltu hyppyreitä vanerilevyistä. Radan laitoina toimivat vanhat paloletkut, jotka on täytetty kevyillä rakeilla.

Radan laidalla on koroke, jolla seisoo teinipoikia ja aikuisia miehiä. He ohjaavat autoja, jotka kiitävät rataa välillä toisiinsa tai laitoihin törmäillen. Autoja mahtuu radalle yhtäaikaa kymmenkunta. Välillä joku juoksee radalle nostamaan kaatuneen auton pystyyn.

- Kyllähän siellä kolaria tulee tottakai. Välillä hajoavat vehkeet, välillä eivät. Sitten niitä sepitellään, kuvailee Joensuun Urheiluautoilijoiden (siirryt toiseen palveluun) lajivastaava Ari-Pekka Jolkkonen.

Radan sivussa ovat varikkopöydät, joilla on työkalujen vieressä erilaisia jousia ja muita varaosia.

- Jos ajaa vähän huonommin ja lentelee tuolla, niin kyllähän ne hajoaa, naurahtaa Aatu Konttinen.

Hän vaihtaa autoonsa täyden akun ja jatkaa ajamista. Tyypillinen auto on noin 40-senttinen ja teholtaan yhden hevosvoiman. Harrastukseen pääsee kiinni seuran autolla tai ostamalla oman, halvimmillaan parin sadan euron paketin.

- Kyllähän tämä on halvin urheiluautoilun muoto, kiittelee Jolkkonen.

Pienoisautoilu oli talvisaikaa tauolla, kun seura ei löytänyt sopivia ja edullisia tiloja radalleen. Nyt asia järjestyi ja pari kertaa viikossa autoilusta nauttiin yleensä toistakymmentä ihmistä.

Laji vaatii sorminäppäryyttä ja hahmottamiskykyä, kolme vuotta lajia harrastanut Aatu Jolkkonen kertoo.

- Mukavaa puuhaa ja kilpailuissa käynti motivoi, Jolkkonen kuvailee.

Kisoja löytyy eri autoille ja niin kesän ulkoradoille kuin talven sisäajoihinkin. Juuri kisoissa paitsi vauhti, myös kuskien tunteet nousevat.

- Tälleen pienellä porukalla henki on leppoisa, mutta kyllähän se sitten aina isommissa kisoissa tuppaa hammasta kiristämään. Mutta pääasiassa on oikein hyvä ilmapiiri, Jolkkonen hymyilee.