Maakuntavaltuustot uusiksi: "On jopa todennäköistä, että osa kunnista jää ilman edustusta"

Ensi vuonna valittava maakuntavaltuusto valitaan koko maakunnan kokoisesta vaalipiiristä. Se tarkoittaa, ettei maakuntavaltuustossa välttämättä ole kaikkien kuntien edustusta.

maakunnat
kuntavaakunat
Yle

Maakuntien hallintoa koskeva laki uudistuu, ja ensi vuonna valittavat maakuntavaltuustot valitaan koko maakunnan kokoisesta vaalipiiristä.

Nykyisin maakuntavaltuustot valitsee kuntien edustajainkokous, ja maakuntavaltuustoissa on väkilukuun perustuva edustus kaikista maakunnan kunnista. Lisäksi maakuntavaltuuston poliittisen koostumuksen on vastattava poliittisten ryhmien äänijakaumaa.

Uuden lain mukaan maakuntavaltuusto valitaan suoralla vaalilla. Silloin osa kunnista voi myös jäädä kokonaan ilman edustusta maakuntavaltuustossa.

– On jopa todennäköistä, että osa kunnista jää ilman edustusta. Teoriassa sekin on mahdollista, että kaikki maakuntavaltuutetut tulevat yhdestä kunnasta, sanoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Jääskeläinen ei pidä edustuksettomia kuntia ongelmana.

– Sehän maakuntauudistuksen filosofia onkin, että puhutaan uudesta hallintotasosta, hän sanoo.

Ohjeet maakuntavaaleista sisältyvät hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen. Lakiesitys uudistuksesta on tulossa eduskunnan käsittelyyn kuun vaihteessa, ja lain on määrä tulla voimaan heinäkuun alussa.