Mikkeli tuomitsee Jukureiden rasistisen kielenkäytön – "Pelaajien pitää ymmärtää vastuunsa"

Jääkiekon SM-liigajoukkue Mikkelin Jukureiden sosiaaliseen mediaan levinneet rasistiset kommentit saavat kaupunginjohtaja Timo Halosen tuomion.

urheilu
Jukureiden juhlat vauhdissa
Tomi Hänninen

Sarjanousija Jukurit on ollut aktiivinen sosiaalisen median hyödyntäjä ensimmäisellä liigakaudellaan. Joukkue on etenkin voittojen hetkellä välittänyt Facebookiin live-kuvaa pukukopista.

Keskiviikkoisen KooKoo-ottelun jälkeen suorassa lähetyksessä kuului vahvasti rasistinen kommentti "neekerihuorasta". Jukurit pahoitteli kielenkäyttöä sometileillään heti seuraavana päivänä.

Länsi-Savo (siirryt toiseen palveluun) ja Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoivat tapauksesta torstaina. Mikkelin kaupunki lähetti tiedotteen perjantaina iltapäivällä. Kaupunginjohtaja tuomitsee tapauksen jyrkästi.

– Siinä tölvitään paitsi seksistisesti myös rasistisesti. Mikkelin kaupunki tuomitsee kaikenlaisen rasismin ja sopimattoman kielenkäytön, kaupunginjohtaja Timo Halonen jyrisee.

Kaupunginjohtaja sai useita yhteydenottoja, joissa vaadittiin kaupungilta toimenpiteitä.

– Pelaajien pitää ymmärtää, että he ovat julkisuuden henkilöitä. Heillä on suuri vastuu nuorison esikuvina 24/7. Pelaajien pitää ymmärtää, että asema velvoittaa heidät käyttäytymään, Halonen sanoo.

Mikkelin kaupunki on yksi Jukureiden suurimmista yhteistyökumppaneista. Sopimuksen arvo on kuluvalle kaudelle 50 000 euroa.

– Joukkue teki toisen virheen siinä, että antoi ikään kuin ymmärtää, että he julkisesti tuomitsevat tällaisen, mutta yksityisesti voivat puhua mitä sattuu.

Halosen mukaan kaupunki tyytyy tässä vaiheessa huomautukseen. Yhteistyösopimukseen ei tässä vaiheessa puututa.

– Uskon ja luotan, että Jukurit on niin vahva organisaatio, että siellä osataan paikata virhe.

Risto Dufva: Huono vitsi

Jukureiden valmentaja Risto Dufva harmittelee tapausta.

– Se oli huono vitsi, jolle ei ole mitään paikkaa. Tuollaiselle ei ole paikkaa.

Dufvan mukaan tapausta on käsitelty joukkueen sisällä.

– Se oli sisäpiirin juttu. Samanlainen lipsahdus on nähty kerran aikoinaan tv-lähetyksessä. Se oli niin typerä lausahdus, tyylirikko. Tämä on vakavampi asia kuin ymmärrettiin. Emme voi päästellä suustamme mitä sattuu. Me vastaamme omista teoistamme ja jutuistamme. Jokainen on vastuussa lisäksi itsestään. Emme voi edustaa tällaisia arvoja, Dufva pohtii.

Toimitusjohtaja harmissaan

Jukureiden tuore toimitusjohtaja Tuomas Muotka vakuuttaa, että asia käsitellään organisaation sisällä sen vaatimalla vakavuudella.

– Jukurit tietenkin irtisanoutuu tällaisesta rasismista. Asiaa käsitellään sisäisesti. Se on meidän sisäinen asia, mitä me tehdään, Muotka sanoo.

Tuomas Muotkan mielestä tapaus jättää roson mikkeliläisjoukkueen maineeseen.

– Toivotaan, että ne hyvät asiat, joita olemme tehneet, pysyvät mielessä. Olemme kampanjoineet rasismia ja rintasyöpää vastaan sekä keskussairaalan puolesta. Toivottavasti tämä ei vie kokonaan pohjaa.