1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Auton ruostuminen

Suola syö – Helsinki on ylivoimainen autojen ruostejohtaja

Autojen ruostekorjauksia pyydetään Helsingissä kolme kertaa enemmän kuin Rovaniemellä. Jo Vantaalla ja Espoossa ruostetta on huomattavasti Helsinkiä vähemmän.

Auton ruostuminen
Autokorjaamo
Yle

Autojen ruostumisherkkyyttä on selvittänyt autojen huolto- ja korjauspalveluita kilpailuttava nettipalvelu AutoJerry. Yhtiö selvitti, kuinka monta ruostekorjausta koskevaa tarjouspyyntöä sen palveluun jätettiin vuosina 2014–2016.

AutoJerry kävi läpi ruostekorjausten tarjouspyyntötilastot seitsemässä kaupungissa. Helsingissä kaikista palveluun jätetyistä tarjouspyynnöistä 2,7 prosenttia koski ruostekorjausta. Vastaava luku Rovaniemellä oli vain 0,8 prosenttia.

Helsinkiläisautojen korjaustarve oli omaa luokkaansa. Vantaalla tarjouspyynnöistä 1,9 prosenttia koski kolarikorjauksia, Espoossa 1,6 prosenttia. Muut paikkakunnat olivat Jyväskylä (1,8 %), Tampere (1,6 %) sekä Oulu (1,6 %).

Helsingin korkeiden lukemien suurin yksittäinen syy on, että teitä suolataan Helsingissä enemmän kuin muualla pääkaupunkiseudulla. Sää on myös ollut useana talvena peräkkäin lauha ja kostea, mikä rasittaa autoa.

Helsingin katsastuksissa nuoria ruostepommeja

Maantieteellisen sijainnin vaikutus näkyy selvästi myös katsastuskonttoreilla.

A-Katsastuksen tilastojen mukaan Helsingissä kaikkien katsastuksissa käyvien autojen keski-ikä on 10,6 vuotta, Rovaniemellä 13,5 vuotta. Mittarissa kaikkien helsinkiläisautojen lukema on keskimäärin 147 500 kilometriä, Rovaniemellä 222 00 kilometriä.

Ruostetta ei suoraan mainita hylkäysperusteena, mutta jos katsotaan, kuinka monta autoa hylätään alustan ja korin vikojen vuoksi, tulee Helsingin ja Rovaniemen ero selvästi esille.

Kaiken ikäisistä autoista Helsingissä hylätään alustan ja korin vikojen vuoksi 5,5 prosenttia, Rovaniemellä 4,5 prosenttia.

Yli 14 vuotta vanhoista autoista Helsingissä hylätään alustan ja korin vikojen takia 18,5 prosenttia, Rovaniemellä enää 9,8 prosenttia.

Muovisuojien alla muhii ikävästi

Autojen korit ovat viime vuosina parantuneet. Korien ruostuminen alkaa nykyään myöhemmin kuin vuosikymmen sitten.

Sen sijaan tukivarsissa ja palkeissa ruostetta on Helsingissä reilusti jo alle kymmenvuotiaissa.

Koko maassa alustan ja korin ruostuminen 8–9-vuotiaissa autoissa on vielä pientä. Ruostuminen kiihtyy vasta noin 10 vuoden iässä. Yli 14-vuotiaissa se on jo erittäin yleistä.

Autojen heikot kohdat löytyvät nykyään helmakoteloista, akseliston kiinnityskohdista, tukivarsista sekä peltiprässätyistä palkeista.

Petollista on, että nykyautojen pohjan suojamuovit peittävät ruosteisen näkymän. Muovien alla kuitenkin muhii, tiedetään katsastuskonttoreilla.

Lue seuraavaksi