Matalan radonin alueilla mitataan liian vähän

Kattavampi mittaus voisi värittää radonkartan uusiksi.

Kuva: Yle / Samuli Holopainen

Suomen radonkartta vilkkuu punaisena Hämeessä, Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Turvallisena kaistaleena pidetään Suomen läntistä rannikkoa.

Säteilyturvakeskuksen mittauskartan tulokseen ei kuitenkaan kannata tuudittautua, sillä asunnoista vain murto-osa on mitattu.

Kun seutua pidetään matalan radonin alueena, mittauksia on tehty vähän. Tällaiselta alueelta voi hyvinkin löytyä korkeita pitoisuuksia, varoitellaan Säteilyturvakeskuksesta.

Ahvenanmaalla on tammikuun ajan käynnissä kampanja, jossa radonmittauksia tarjotaan edullisempaan hintaan. Ahvenanmaalla vain kolme prosenttia rivi- ja omakotiasunnoista on mitattu. Kun mittauksia on tehty, joka neljäs asunto ylittää radonin raja-arvon.

Varsinais-Suomessa radonmittaajalle kannattaa soittaa varsinkin Laitilan seudulta ja Uudestakaupungista. Myös saaristosta löytyy paikoin korkeita radonpitoisuuksia.

– Kun radonmittauksia tulee lisää, säteilykartasta saadaan tarkempi, sanoo laboratorionjohtaja Päivi Kurttio Säteilyturvakeskuksesta.

Ruotsi rakentaa Suomea turvallisemmin

Suomi on radonongelmiensa kanssa maailman kärkipäässä. Tämän takia radon on tupakoimattomien suomalaisten yleisin keuhkosyövän aiheuttaja. Jos tupakoi ja altistuu radonille, tilanne on paha. Tällaisia kuolee Suomessa noin 300 joka vuosi.

Radonongelman taustalla on monta syytä. Suomessa on runsaasti uraanipitoista graniittia ja kylmien säiden takia asuntojen ilma vaihtuu laiskasti. Rakentamiskulttuurillakin on merkitystä.

– Ruotsissa radonia nousee asuntoihin vähemmän, sillä omakotitaloissa on yleisesti tuulettuvat alapohjat eli rossilattiat. Meillä Suomessa alipaineistettu ilmanvaihto ja pullomaiset talot lisäävät radonriskiä, sanoo radonasiantuntija Jarkko Ruokonen Suomen Radonhallinnasta.

– Kun ilmanvaihto on alipaineistettu, korvausilma saattaa tulla lattialaatan ja seinä välisistä rakosista maaperästä, Ruokonen jatkaa.

– Radon saattaa tulla asuntoon myös talon alle tuodusta täytesorasta, Päivi Kurttio varoittelee.

Lakimuutos tuo vauhtia mittauksiin

Koulujen radonmittauksiin on odotettavissa vilkastumista tänä talvena, sillä Säteilyturvakeskus odottaa toukokuun loppuun mennessä kaikista Suomen riskikouluista radonmittausten tuloksia. Riskikouluja ovat harjun päälle rakennetut ja osin maan alle tehdyt koulut.

Säteilylaki on uudistumassa ensi vuoden alussa. Silloin radonin raja-arvoa lasketaan.