Washingtonissa puhkesi mellakointia Trumpin virkaanastujaispäivänä

Mustiin pukeutuneet mielenosoittajat rikkoivat autojen ja liikkeiden ikkunoita. Poliisi on tehnyt lukuisia pidätyksiä.

Trumpia vastustavat mielenosoittajat yrittivät tukkia pääsyn virkaanastujaisparaatia seuraamaan 10. kadulla lähellä Pennsylvania Avenueta. Kuva: Astrid Riecken / EPA

Washingtonissa joukko mielenosoittajia heitteli kiviä, rikkoi autojen ja liikkeiden ikkunoita marssillaan Donald Trumpin virkaanastujaispäivänä.

Uutistoimisto Reuters arvioi joukon kooksi noin 500 mielenosoittajaa.

Polkupyörillä ja moottoripyörillä liikkuneet poliisit yrittivät saada tilanteen hallintaansa. Poliisit suihkuttivat mellakoitsijoita kohti pippurisumutetta ja lopulta saartoivat mielenosoittajajoukon.

Kaksi poliisia loukkaantui lievästi yhteenotoissa ja poliisiautoja vaurioitui. Washingtonin poliisi kertoo, että 90 ihmistä on pidätetty vandalismin takia.

Mustiin pukeutuneiden protestoijien kohteiksi joutuivat muun muassa Bank of American, kahvilaketju Starbucksin, hampurilaisketju McDonaldsin liikkeiden ikkunat.

– Kenen kadut? Meidän katumme! mielenosoittajat huusivat.

– Ei karkotuksille, ei KKK:lle, ei fasistiselle USA:lle! joukossa huudettiin myös.

Monet mielenosoittajat olivat peittäneet kasvonsa ja kantoivat muun muassa anarkistien tunnuksia.

Aiemmin päivällä Trumpia vastustavat aktivistit yrittivät tukkia pääsyä turvallisuustarkastuksiin yleisön katsomapaikoille ja mellakkapoliisit kuljettivat useita pois paikalta.

Jonot venyivät korttelien pituiseksi. Trumpin kannattaja Brett Ecker sanoi AP:lle, että protestoijat olivat turhauttavia mutta eivät pilaisi hänen päiväänsä.

– Se häiritsee minua hieman, että ihmiset valitsevat tehdä tämän, mutta toisaalta se on yksi asioista, joiden takia rakastan tätä maata, 36-vuotias opettaja sanoi AP:lle.

Useimmat päivän mielenilmauksista ovat tiettävästi sujuneet rauhallisesti. Liikkeellä on muun muassa rasismia vastustavia, feministisiä, maahanmuuttoa kannattavia, sotaa vastustavia ja marihuanan laillistamista vaativia ryhmiä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters