Analyysi: Trumpin puhe taisi soida kauniisti Putinin korvissa

Donald Trumpin sanat jokaisen maan oikeudesta puolustaa omia intressejään sekä terrorismin murskaamisesta olivat kuin Putinin omasta suusta.

Yle maailmalla: Moskova
Vladimir Putin
Venäjän presidentti Vladimir Putin.Alexei Druzhinin / EPA

Voisi kuvitella, että Venäjän presidentti Vladimir Putin hetkeksi vaihtoi muuttumattoman ilmeensä hymyyn kuunnellessaan Yhdysvaltojen presidentiksi nousseen Donald Trumpin virkaanastujaispuhetta.

Tämä tapahtui, jos tapahtui, kun Trump sanoi kannattavansa jokaisen maan oikeutta ajaa omaa etuaan ja kun hän puhui islamistisen terrorismin tuhoamisesta.

Putin olisi voinut sanoa saman itse. Hän olisi ehkä sanonut sen paremmin, tai ainakin perusteellisemmin. Putin olisi todennut jokaisen maan olevan oikeutettu suvereeneihin päätöksiin koskien omaa politiikkaansa ja omien intressiensä puolustamista.

Trump ja Putin ovat siis täysin yksimielisiä oman edun tavoittelusta ja kovista toimista terrorismia vastaan.

Vladimir Putin on usein todennut, että terrorismia ei voi kitkeä puheilla tai neuvotteluilla, vaan heidät on kohdattava päättäväisesti ja asevoimalla.

Terrori on seurannut Putinia

Terrorismi on ollut Putinin vakavimpia vastustajia koko hänen vallassa olonsa ajan. Alussa oli kotoperäinen, lähinnä Tšetšeniasta lähtenyt terrorismi, joka tappoi satoja ihmisiä Venäjällä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Sitten tuli islamistien uhka Keski-Aasiassa. Nyt Isisin toiminnan laajentuminen Venäjän lähinaapureiden alueelle tai itse Venäjän maaperälle on Kremlin isännän painajaisena.

Hän on ehdottanut laajaa kansainvälistä yhteistyötä terrorismin kukistamiseksi Syyriassa. Vaikka kukaan ei usko, että tämä olisi Putinin ainoa tavoite Syyriassa, se on varmasti hänelle erittäin tärkeä.

Kun Donald Trump puheessaan sanoi rakentavansa uudelleen katkenneita suhteita ja tuhoavansa terrorismin, tämän on täytynyt soida Putinin korvissa yhtä suloisesti kuin Tšaikovskin romanssit.

Tätä signaalia hän on odottanut.

Yhteistyö voi olla mahdollista

Ei kannata uskoa, että yhteistyö Putinin ja Trumpin välillä voisi rakentua vaivattomasti. Siitä voi kuitenkin tulla edes jonkinlaista, jos he pääsevät sopuun terrorismin vastaisesta taistelusta.

Käytännössähän se vaatisi, että he pääsisivät yhteisymmärrykseen toimista Syyriassa ja eritoten maan presidentin Bashar al-Assadin tulevaisuudesta. Ei mikään helppo diili, mutta se voi olla mahdollista.

Syyrian lisäksi Putin on varmasti erittäin kiinnostunut siitä, mitä Trump ajattelee Afganistanin tulevaisuudesta. Jos Yhdysvaltojen sotilaat todella jättävät maan, Venäjän lähistölle voi syntyä yhä suurempaa epävakautta.

Putin itse on sanonut, ettei pidä odottaa nopeaa tai helppoa lientymistä Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä. Hän on todennut myös olevansa lientymiseen valmis, jos Yhdysvaltain presidentti sitä haluaa.

Trumpin puhe taisi olla vinkki siitä, että hän voisi sitä haluta.