Tänään naiset marssivat Donald Trumpia vastaan – mielenosoitus myös Suomessa

Washingtonin naisten marssille odotetaan noin 200 000 ihmistä. Ensimmäiset mielenosoitukset pidettiin Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.

Donald Trump
Naiset pitävät kylttejä, joissa kissa ja teksti, This pussy bites back
Sydneyn naisten marssilla osoitettiin mieltä Donald Trumpia vastaan.Dan Himbrechts / EPA

Eri puolilla maailmaa järjestetään lauantaina mielenosoituksia Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia vastaan. Suurimpia protesteja ovat järjestämässä naisten oikeuksien puolustajat.

Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa ainakin 200 000 ihmisen odotetaan osoittavan mieltään naisten marssilla. Kaupunkiin on tulossa noin 1 800 mielenosoittajaa kuljettavaa linja-autoa.

Järjestäjien mukaan Trumpin astuminen virkaan satuttaa ja pelottaa osallistujia, ja he vaativat naisille lisää vaikutusvaltaa politiikassa.

Iltapäivällä Suomen aikaa alkavassa mielenosoituksessa puhuvat muun muassa näyttelijät Scarlett Johansson ja America Ferrara sekä koomikko Amy Schumer.

200 pidätettiin perjantaina

Lauantain mielenosoituksista odotetaan rauhallisia. Poliisi pidätti noin 200 ihmistä, kun osa mielenosoituksista muuttuivat mellakoiksi.

Perjantaina poliisi käytti pippurisumutetta ja kyynelkaasua hajoittaessaan mellakoitsijoita, jotka heittelivät poliisia kivillä ja rikkoivat keskustan liikkeiden ikkunoita.

Mellakoihin osallistui eri arvioiden mukaan 500–1 000 ihimistä. Suurin osa perjantain mielenilmauksista sujui rauhanomaisesti.

Australiassa jo järjestetty protesteja

Naisten marsseja järjestetään yli 600 paikassa eri puolilla maailmaa. Uudessa-Seelannissa ja Australiassa on jo osoitettu mieltä. Sydneyssä ja Melbournessa marsseille osallistui tuhansia ihmisiä.

– Hänen kannattamansa asiat, kommenttinsa ja asenteensa saavat ihmiset hyväksymään seksuaalisen ahdistelun tai raiskauksen. Se ei käy päinsä, Sydneyssä mieltään osoittanut Emily Richardson sanoi.

Australian marssin järjestäjien mukaan Trumpin kannattama politiikka ei uhkaa vain naisia vaan muun muassa vähemmistöjä, pakolaisia, vankeja ja ympäristöä.

Myös Helsingissä järjestetään naisten marssi. Kello yhdeltä Kansalaistorilla järjestettävään mielenosoitukseen on ilmoittautunut Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) yli 400 ihmistä.

Lähteet: AP, Reuters, AFP