USA:n puisto-osasto julkaisi Trumpia arvostelevia twiittejä – Trumpin hallinto vastasi rajulla toimenpiteellä

Sisäministeriön Twitter-tilit pidetään toistaiseksi kiinni.

Sisäministeriön alaisen puisto-osaston työntekijän twiittaus. Kuva: Twitter, Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltain sisäministeriön kaikki Twitter-tilit on määrätty suljettaviksi, kertoo The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Tilien sulkemisen on lehden mukaan määrännyt presidentti Donald Trumpin hallinto. Määräys on seurausta kahdesta uudelleentwiittauksesta, jotka on ilmeisesti tehnyt sisäministeriön alaisen puisto-osaston työntekijä. Twiittejä saattoi pitää uuden presidentin arvosteluna.

Molemmat twiitit olivat alun perin The New York Times -lehden toimittajan lähettämiä. Ensimmäisessä twiitissä on rinnakkain kuvat Trumpin eilisestä virkaanastujaistilaisuudesta ja sen vierellä Barack Obaman virkaanastujaisista vuodelta 2009. Obaman virkaanastujaisissa on twiitin mukaan selvästi enemmän yleisöä.

Toisessa twiitissä todetaan, että uuden hallinnon myötä Valkoisen talon internet-sivuilta on poistettu kaikki maininnat ihmisoikeuksista, ilmastonmuutoksesta ja terveydenhoidosta.

The Washington Postin mukaan sisäministeriö on saanut määräyksen sulkea välittömästi kaikki Twitter-tilinsä, kunnes toisin määrätään.

Lehdellä ei ole tietoa, kuka täsmälleen ottaen määräyksen on antanut. Itse ministeriö on pysyvien virkamiesten hoidossa, kunnes uusi ministeri valitaan. Ehdolla on Ryan Zinke, edustajainhuoneen jäsen Montanasta.

Puisto-osasto ei kommentoi twiittauskieltoa. Sen tiedottaja kuitenkin toteaa, ettei osaston tehtävä ole arvioida kansanjoukkojen kokoa, koska arviot menevät usein väärin. Myös virkaanastujaisten yleisömäärästä on erilaisia arvioita.

The Washington Post toteaa, että uudelleentwiittauksessa kyse on jonkun muun tuottaman tiedon lähettämisestä eteenpäin. Hallinnon uudelleentwiittauksissa alkuperäisen tiedon pitää olla sopusoinnussa hallinnon omien linjausten kanssa. Tässä tapauksessa niin ei ollut asianlaita.