Oikeistopopulistit haluavat vuodesta 2017 "kansallismielisyyden vuoden"

Tästä vuodesta tulee patrioottisen puheen vuosi Euroopassa. Oikeistopopulistiset puolueet pitävät siitä huolen, kirjoittaa Euroopan-kirjeenvaihtajamme Sampo Vaarakallio.

Ulkomaat
Populistijohtajat ryhmäkuvassa lavalla.
Euroopan oikeistopopulistiset puolueet kokoontuivat brexitin ja Trumpin innoittamina tähän asti suurimpaan yhteiskokoukseensa Koblenziin Saksaan.Uwe Tautenhahn / Yle

KOBLENZ Euroopan oikeistopopulististen ja äärioikeistolaisten puolueiden voimainnäyttö Koblenzissa on nostanut esiin tutut teemat. Maahanmuutto, islam ja EU:n pakkovalta ovat saaneet kuulla kunniansa.

Useat sadat kokousta vastustaneet mielenosoittajat kokoontuivat jo perjantai-iltana Koblenziin. Mielenosoittajat ovat huudoissaan muistutelleet äärioikeistolaisten puolueiden suhteista rasismiin ja fasismiin.

Itse kokouksessa selkeimmin uutta viestiä kirvoitti Donald Trumpin eilinen populistista patrioottisuutta pursunut virkaanastujaispuhe. Mikä tapahtui Yhdysvalloissa, katsotaan nyt mahdolliseksi myös Euroopassa.

– Eilen uusi Amerikka, tänään Koblenz ja huomenna Eurooppa, kiteytti Hollannin Vapauspuolueen johtaja Geert Wilders.

Kokous nimenomaan alleviivasi sitä, että populistipuolueiden tulee tehdä yhteistyötä ja pitää yhteisiä teemoja yllä laajalla skaalalla.

Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) europarlamentaarikko ja kokouksen kokoonkutsuja Marcus Pretzell lähestyi asiaa saksalaisella käytännönläheisyydellä.

– Reaalipolitiikassa tarvitaan ystäviä. Pitää olla realisti siinä, mitä tahtoo, mitä sanoo ja mitä tekee.

Mielenosoittajia ja poliiseja
Populistien kokoontuminen keräsi myös vastamielenosoittajia ja runsaasti turvallisuudesta huolehtineita poliisejaUwe Tautenhahn / Yle

Vahva usko vaalimenestykseen

Koblenzin kokouksessa aisti kaikesta, että Euroopan populistit tosiaan uskovat Trumpin vetovoiman apuun myös vanhalla mantereella. Trumpille läheteltiin terveisiä ja onnentoivotuksia.

– Saamme enemmistön jokaisessa eurooppalaisessa vaalissa tänä vuonna, uhosi Ranskan Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen itsevarmana.

Tästä alkaa sitten Le Penin mukaan eurooppalaisten kansojen suvereenin vallan aika, ilman EU:n ahdistavaa valtaa.

Tänä vuonna järjestetään vaalit muun muassa Hollannissa, Ranskassa ja Saksassa. Niinpä Le Penin ja Geert Wildersin lisäksi Vaihtoehto Saksalle -puolueen Frauke Petry oli Koblenzin tähtiesiintyjiä.

Merkel ja muu eliitti syytettyinä

Marine Le Pen lateli totutusti tuhon sanomaa EU:lle. Brexitistä alkanut hajoaminen jatkuu domino-efektin tavoin, kansallismielisyys kasvaa ja kaikki Euroopan kansat kokevat herätyksen.

Marine Le Pen
Marine Le Pen.Sascha Ditscher / EPA

Oman täysilaidallisen Le Peniltä sai luonnollisesti, Saksassa kun ollaan, liittokansleri Angela Merkel.

– Merkelin maahanmuuttopolitiikka on ollut katastrofi. Sen mukana ovat laskeneet palkat, työttömyys on vain kasvanut. Maahanmuutto aiheuttaa myös terrorismia.

Terrorismin ja poliittisen islamin uhka oli myös puheiden keskeistä viestiä. Wilders muotoili asian niin, että ”Hollannissa ei vaaleatukkainen nainen uskalla kulkea kodin ulkopuolella”.

Protektionismin uusi määritelmä

Käsitteiden ja teemojen kääntäminen omaan tarkoitukseen on ollut aina populistiliikkeiden temppuvalikoimassa. Koblenzissa tästä tuoreimman muotoilun tarjosi AfD:n europarlamentaarikko Marcus Pretzell.

– Tämän päivän protektionismi on suuryritysten toiminnan suojaamista kansaa vastaan, arvioi Pretzell.

Protektionismista on viime ajat puhuttu lähinnä Trumpin vuoksi. Hän tähtää talouspolitiikassaan oman teollisuustuotannon suojaamiseen lähes hinnalla millä hyvänsä.