Hyppää sisältöön

Japanissa pohditaan nimikettä eläköityvälle keisarille – tuleeko hänestä zen, moto vai joko?

83-vuotiaan keisari Akihiton eläkkeen esteenä on vielä maan perustuslaki.

Tokiolaiset seurasivat keisari Akihiton puhetta elokuussa. Kuva: Kiuoshi Ota / EPA

Japani on valmistelemassa lakia, joka sallii sen 90. keisarin luopumisen vallasta ja siirtymisen eläkkeelle.

83-vuotias keisari Akihito on ollut huolissaan terveydestään ja kyselyjen mukaan lähes kaikki japanilaiset olisivat valmiit päästämään hänet eläkkeelle, vaikka perustuslaki ei mahdollisuutta tunnekaan. Parhaillaan kansakunta pohtii tulevan eläkekeisarin tehtäviä, missä hän asuisi ja millä nimikkeellä häntä kutsuttaisiin.

Edellisen kerran maan keisari, tenno, luopui tehtävästään vuonna 1817. Tällöin häntä alettiin kutsua nimikkeellä joko, eläkkeellä oleva keisari. Asiantuntijat pitävät vaihtoehtoa huonona, koska se muistuttaa liikaa menneisyydestä. Silloin tehtävänsä jo jättänyt keisari saattoi vielä puuttua päätöksiin ja ottaa yhteen seuraajansa kanssa. Parempia vaihtoehtoja ovat heidän mukaansa zen tenno tai moto tenno, jotka tarkoittavat entistä tai edellistä keisaria.

Tällä hetkellä ”jumalallista alkuperää” olevan keisarin tehtäviin kuuluu muun muassa šintolaisuuteen liittyviä uskonnollisia seremonioita sekä perustuslaissa määriteltyjä tehtäviä kuten valtiopäivien avaaminen.

Akihito on käynyt läpi sydänleikkauksen ja eturauhassyövän. Viime elokuussa hän piti harvinaisen puheen maan televisiossa, jonka jälkeen pääministeri Shinzo Abe sanoi, että toive eläkkeelle siirtymisestä otetaan huomioon. Asiaan perehtyneen paneelin onkin määrä antaa maanantaina esitys erityislaiksi, joka sallisi eläkkeelle siirtymisen vuoden 2018 lopussa.

Lähde: Reuters