Trumpin mielestä media valehtelee virkaanastujaisten yleisömääristä – "Tämä oli suurin yleisö koskaan"

Myös Valkoisen talon tiedottaja aloitti virkansa haukkumalla toimittajat. Arvioiden mukaan Trumpin virkavalaa seurasi vähemmän ihmisiä kuin Barack Obaman valtaannousua vuonna 2009.

Donald Trump
Trumpin virkaanastujaiset.
Jeff Grossman / AOP

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin mukaan tiedotusvälineet ovat vähätelleet perjantain virkaanastujaisten väkijoukkoja. Trumpin kutsui mediaa epärehelliseksi ja sanoi, että se joutuu maksamaan valheistaan.

– Käyn jatkuvaa sotaa mediaa vastaan, hän sanoi vieraillessaan keskustiedustelupalvelu CIA:n päämajassa Langleyssä.

Pari tuntia Trumpin lausuntojen jälkeen Valkoisen talon uusi tiedottaja Sean Spicer kutsui koolle ensimmäisen lehdistötilaisuutensa. Hän toisti esimiehensä viestiä.

– Tämä oli suurin koskaan nähty yleisö virkaanastujaisissa, piste. Se koskee niin paikalla olleita kuin tilaisuutta eri puolilla maailmaa seuranneita, Spicer sanoi toimittajille.

"Kuvissa näkyi käytännössä tyhjä kenttä"

Trumpia vaikutti häiritsevän erityisesti valokuvat, joiden perusteella virkaanastujaisissa näytti olleen vähemmän väkeä kuin Barack Obaman noustessa valtaan kahdeksan vuotta aiemmin. Arvioiden mukaan 1,8 miljoonaa ihmistä seurasi Obaman virkavalaa vuonna 2009.

– Kuvissa näkyi käytännössä tyhjä kenttä. He väittivät, että Donald Trump ei saa ihmisiä liikkeelle, Trump sanoi Langleyssä.

Hänen mukaansa miljoonan tai puolentoista miljoonan ihmisen väkijoukko ulottui koko matkan Capitol-kongressirakennukselta Washingtonin obeliskille. Hän ei antanut todisteita väitteilleen, jotka eivät valokuvien tai arvioiden perusteella pidä paikkaansa.

Trumpin arvostelijat ovat pitäneet epäsopivana, että hän arvosteli mediaa CIA:n palveluksessa kuolleiden agenttien muistotaulun edessä. Muun muassa CIA:n entinen johtaja John Brennan sanoi, että Trumpin pitäisi hävetä käytöstään.

Kuvapari kiertää verkossa

Useat tiedotusvälineet ovat julkaisseet Washingtonin obeliskista otetun kuvaparin, joka vertaa Obaman virkaanastujaisten väkijoukkoa Trumpin yleisöön. Natinal Mall -puisto kongressirakennuksen edustalla näyttää huomattavasti autiommalta Trumpin tilaisuudessa.

Trumpin kritiikki ei ole aivan perusteeton, sillä kuvat eivät ole täysin vertailukelpoisia. Molemmat kuvat oli otettu noin kolme varttia ennen virkavalaa, mutta Trumpin yleisö ei ollut päässyt kokonaisuudessaan paikalle aiempia tiukempien turvajärjestelyiden takia.

Monumenttialueen toisesta päästä otetuissa kuvissa ei myöskään näy kongressirakennuksen sivuilla olleita suuria yleisöjoukkoja. Trumpin tilaisuudesta otettu kuva korostaa etualalla olevaa tyhjää kenttää ja sen nurmikon suojaksi asetettuja valkoisia peitteitä.

Kuvapari aiheutti kohun myös aikaisemmin lauantaina. Sisäministeriö sulki toistaiseksi kaikki Twitter-tilinsä sen jälkeen, kun liittovaltion kansallispuistoviranomainen oli välittänyt kuvat Twitterissä.

Todisteet eivät ole Trumpin puolella

Trumpin ja hänen tiedottajansa väitteet eivät silti näytä pitävän paikkaansa. New York Times -lehden haastattelema asiantuntija (siirryt toiseen palveluun) arvioi Obamalla olleen noin kolme kertaa enemmän yleisöä.

Washingtonin metron julkaisemat luvut tukevat arvioita. Kun Obama astui virkaansa vuonna 2009, metrossa tehtiin 513 000 matkaa aamulla kello 11 mennessä. Trumpin virkaanstujaispäivänä matkoja rekisteröitiin samaan aikaan 193 000.

Myös lauantain Trumpia vastaan järjestetty naisten marssi näyttää valokuvien perusteella keränneen enemmän väkeä kuin Trumpin virkavala. Washingtonin kaupungin arvion mukaan marssille osallistui noin puoli miljoonaa ihmistä. Metromatkojakin tehtiin lauantaina enemmän.

Trumpin yleisömäärää hillitsi tiukkojen turvatoimien lisäksi se, että monet pääkaupungin asukkaat tuskin vaivautuivat paikalle. Vain neljä prosenttia Washingtonin asukkaista äänesti Trumpia marraskuun vaaleissa.

Virallista tietoa kiistaan ei saada, sillä Washingtonin monumenttialueesta vastaava kansallispuistoviranomainen ei julkaise arvioita yleisömääristä.

Lähteet. AP, AFP, Reuters

Korjattu 22.1.2017 klo 13.13 metron matkustajamääriä.