1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Valtaosa Ruotsin kokoomuslaisista haluaa kaataa hallituksen ruotsidemokraattien avulla

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra on ehdottanut porvaripuolueiden yhteistä budjettiesitystä ruotsidemokraattien tuella. Keskustapuolueen kannattajat eivät innostu hankkeesta.

Ruotsin politiikka
Anna Kinberg Batra puhuu kansallispäivänä
Anna Kinberg Batra on johtanut Ruotsin maltillista kokoomusta vuoden 2015 alusta.Janerik Henriksson / EPA

Ruotsin maltillisen kokoomuksen kannattajat tukevat puolueen johdon hanketta kaataa hallitus jo ennen vaaleja. Hanke edellyttäisi apua oikeistopopulistiselta ruotsidemokraattipuolueelta.

82 prosenttia maltillisen kokoomuksen jäsenistä tukee hanketta, iltapäivälehti Aftonbladet kertoo. (siirryt toiseen palveluun) Muiden porvaripuolueiden kannattajat eivät ole yhtä innokkaita: liberaalipuolueen kannattajista hanketta tukee vajaa kolmannes ja keskustapuolueen kannattajista viidennes.

Tähän asti Ruotsin porvaripuolueet ovat karttaneet yhteistyötä äärioikeistolaisena pidettyjen ruotsidemokraattien kanssa. Sen ansiosta sosiaalidemokraatit ja vihreät ovat voineet muodostaa hallituksen, vaikka niillä ei ole enemmistöä valtiopäivillä.

Nyt tilanne on muuttunut: 81 prosenttia kokoomuksen ja yli puolet liberaalien kannattajista pitää hyvänä keskusteluja ruotsidemokraattien kanssa. Keskustalaisista keskusteluja kannattaa vain viidennes.

Maltillisen kokoomuksen puoluejohtaja Anna Kinberg Batra aikoo tuoda ensi syksynä porvaripuolueiden yhteisen budjettiesityksen valtiopäiville. Ruotsidemokraattien ja muiden porvaripuolueiden tuella esitys menisi läpi, mikä todennäköisesti kaataisi hallituksen.

Maltillinen kokoomus on Ruotsin suurin porvaripuolue, joka sai edellisissä vaaleissa noin 23 prosenttia äänistä. Ruotsissa on määrä pitää valtiopäivävaalit vuonna 2018.

Lue seuraavaksi