Jerusalem antaa luvan rakentaa 500 asuntoa siirtokuntiin – "Pelin säännöt ovat muuttuneet Donald Trumpin myötä"

Päätöstä oli lykätty Yhdysvaltojen vallanvaihdoksen yli. Kaupungin varapormestarin mukaan suunnitelmissa on jopa 11 000 siirtokuntakodin rakentaminen.

Jerusalem
Kuormakaivuri kerrostalojen edessä, kuvan edustalla betoni rakenteita, joista sojottaa metallitankoja.
Kiistelty Ramat Shlomon siirtokuntaan Jerusalemin pohjoispuolelle on suunnitteilla 300 uutta taloa. Ramat Shlomo kuluu alueeseen, jota palestiinalaiset vaativat pääkaupungikseen. Jim Hollander/ EPA

Itä-Jerusalemin siirtokuntiin saa rakentaa 566 uutta asuntoa, Jerusalemin israelilainen varapormestari Meir Turjeman on kertonut. Päätöstä oli lykätty Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkaanastujaisten yli.

– Pelin säännöt ovat muuttuneet Donald Trumpin noustua presidentiksi. Kätemme eivät ole enää sidotut kuten Barack Obaman kaudella. Nyt voimme vihdoin rakentaa, Turjeman sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turjemanin mukaan kaupungilla on lisäksi suunnitelmia noin 11 000 asunnon rakentamisesta Itä-Jerusalemiin. Uutistoimisto AP:n mukaan Israelin hallituksen on vielä hyväksyttävä Jerusalemin kaupungin tekemät päätökset.

Trump vannoo tukevansa Israelia

Muun muassa Euroopan Unionin ja YK:n mukaan Itä-Jerusalem ja Länsiranta ovat miehitettyjä alueita, joihin on kansainvälisen lain vastaista rakentaa siirtokuntia. Israel katsoo koko Jerusalemin kaupungin kuuluvan itselleen.

Yhdysvallat on Israelin tärkein liittolainen, mutta Barack Obama ja hänen edeltäjänsä ovat tuominneet juutalaissiirtokuntien rakentamisen miehitetyille palestiinalaisalueille. Joulukuussa Obaman hallinto ei estänyt siirtokunnat tuomitsevaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä.

Donald Trump on luvannut tukea Israelia voimakkaasti ja on arvostellut kovin sanoin Obaman hallinnon linjaa Israelin suhteen. Edeltäjistään poiketen hän on myös luvannut tunnustaa kiistellyn Jerusalemin Israelin valtion pääkaupungiksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters