1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Berner tyynnyttelee: Sadan miljoonan euron tuki vähäpäästöisen auton ostaville

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoo, että esillä olevat uudistukset ovat osa selvitystä, ja päätöksiä ei ole tehty.

Verotus ja käyttömaksut ohjaavat ostamaan vähäpäästöisiä autoja Kuva: Tuomo Tokoi / YLE

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) torstaina julkistaman ehdotuksen autoveron poistosta pelätään hiljentäneen autokaupan.

Berner julkaisi sunnuntaina iltapäivällä blogikirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän yrittää tyynnytellä autokaupan huolia ja ehdotuksen saamaa ristiriitaista vastaanottoa. Hän ehdottaa uutta hyvitystä, jolla autoveron mahdollinen poistaminen voitaisiin korvata auton tänä vuonna ostaville.

– Esimerkiksi sadan miljoonan euron hankintatuki vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan vuonna 2017 lieventäisi autokaupan häiriöitä. Se voisi myös tukea niitä ihmisiä, jotka eivät muutoin olisi hankkimassa uutta autoa, ja siten alentaisi heidän tulevia kustannuksiaan.

Toinen vaihtoehto on Bernerin mukaan velvoittaa uusi liikenneverkkoyhtiö antamaan alennusta tienkäyttömaksuista osalle autoilijoista.

– Alennuksilla ei voi hyvittää kaikkia tänä vuonna maksettuja autoveroja. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeen, koska seuraavaa autoa ostettaessa myös tänä vuonna auton ostavat hyötyvät alemmista hinnoista.

Berner korostaa, että tällä viikolla esitetyt uudistukset ovat osa selvitystä, eikä mitään ole päätetty.

Ministeriön torstaina julkistamassa selvityksessä ehdotettiin valtion omistamien väylien siirtämistä liikenneverkkoyhtiöön. Ehdotuksen mukaan autoilijoilta perittäisiin tulevaisuudessa tienkäyttömaksuja. Vastaavasti autoiluun liittyvää verotusta kevennettäisiin merkittävästi.

Pienipäästöisten autojen hankintatuki nousi esiin myös viime syksynä, kun hallitus valmisteli uutta ilmasto- ja energiastrategiaa. Päätöksiä asiassa ei vielä syksyllä tehty.