Yllätykset jatkuvat Ranskan presidenttipelissä

Sosialistipuolueen kapinallisena pidetty entinen opetusministeri Benoit Hamon voitti puolueen esivaalin ensimmäisen kierroksen. Hamonin kanssa sosialistien presidentinvaaliehdokkuudesta kisaa entinen pääministeri Manuel Valls.

presidentinvaalit
Benoit Hamon.
Entinen opetusministeri Benoit Hamon oli yllätysvoittaja sosialistien esivaaleissa.Guillaume Horajuelo / AOP

*PARIISI *Mielipidetiedustelut olivat povanneet entiselle ministerille Benoit Hamonille hyvää tulosta sosialistien esivaaleissa. Ensimmäisen kierroksen voitto oli kuitenkin hienoinen yllätys.

Äänestämässä käyneet pariisilainen Florence ja hänen poikansa Jonathan sanoivat, että Hamonin kannattaminen oli heille molemmille selvää.

– Hamon on humaani ja näkemyksellinen ehdokas, joka vastustaa rasismia ja puolustaa huono-osaisia. Toivomme vasemmiston uudistuvan, mutta arvojen pysyvän – ei mitään Trumpia Ranskaan kiitos, Florence ja Jonathan totesivat.

49-vuotias Hamon edustaa puolueen vasenta, vihreää ja kapinallista laitaa. Presidentti François Hollande erotti hänet opetusministerin paikalta vuonna 2014 Hamonin arvosteltua hallituksen talouslinjaa.

Valls ja sosialistien virallinen linja ovat vaikeuksissa

Entinen pääministeri Manuel Valls sai ensimmäisellä kierroksella toiseksi eniten ääniä ja kilpailee siis Hamonin kanssa sosialistipuolueen presidenttiehdokkuudesta.

Tilanne on Vallsille hankala ja myös kiusallinen. Kolmanneksi jäänyt Arnaud Montebourg kehotti kannattajiaan äänestämään Hamonia, joten Valls lähtee toiselle kierrokselle selvänä altavastaajana.

Vallsin vaikeudet kertovat vasemmiston kannattajien pettymyksestä pääministerin juuri päättynyttä valtakautta ja koko sosialistipuolueen virallista linjaa kohtaan. Vallsin ja Hamonin keskinäinen kisa näyttää samalla, kuinka suuria linjaerimielisyyksiä puolueen kärkipoliitikoilla yhä on.

”Ainoa mahdollisuus on yhteistyö Macronin ja Mélenchonin kanssa”

Moni äänestäjä toivookin, että vasemmiston ehdokkaat päätyisivät lopulta jonkinlaiseen yhteistyöhön.

– Nyt valittavan presidenttiehdokkaan pitäisi liittoutua laitavasemmiston Jean-Luc Melenchonin ja sitoutumattoman Emmanuel Macronin kanssa. Muuten hän on pulassa, totesi äänestämässä käynyt Emma.

Mielipidekyselyt ovat ennakoineet sosialistiehdokkaan putoamista toukokuisten vaalien ensimmäisellä kierroksella. Toiselle kierrokselle pääsystä näyttävät taistelevat oikeiston Francois Fillon, äärioikeiston Marine Le Pen ja oman poliittisen liikkeensä perustanut sosialistien entinen talousministeri Emmanuel Macron.

Hamonin valinta sosialistien presidenttiehdokkaaksi hyödyttäisi arvioiden mukaan eniten juuri Emmanuel Macronia. Hamon ja laitavasemmiston Melenchon kun kilpailevat samoista äänestäjistä. Konservatiiviset Le Pen ja Fillon syövät hekin toistensa kannatusta.

Osa keskustavasemmistosta jäisi puolestaan ilman selkeää ehdokasta – ja heistä moni äänestäisi varmasti Hamonin sijasta Macronia.