1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsästys

Metsästäjätutkinto on nyt entistä selkeämpi – Ei enää kompia ja turhia kysymyksiä

Tutkinnon uudistamisella halutaan lisätä metsästysharrastusta.

Tältä näyttää uusi Metsästäjän opas​. Suomen Riistakeskus siirtää opetusmateriaalin myös nettiin kevään aikana. Kuva: Esko Puikko / Yle

Metsästäjätutkinnossa monikin asia muuttui vuoden alusta, sanoo Kemijärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja ja kouluttaja Esko Törmänen.

Esko Törmänen on kouluttanut metsästäjiä jo yli 30 vuotta. Kemijärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja pitää hyvänä uudistunutta opetusmateriaalia. Kuva: Esko Puikko / Yle

– Muun muassa riistan lajitunnistuksissa on siirrytty piirroksista värivalokuviin ja tutkinnosta on karsittu pois epäolennaiset kysymykset.

– Niillä kysymyksillä ei ollut käytännön merkitystä itse metsästystatapahtumalle ja ne joutivat pois. Siellä ei liioin ole enää näitä niin sanottuja kompakysymyksiä. Lajitunnistuksissa luonnolliset värikuvat ovat tietysti selkeämpiä kuin aikaisemmat piirrokset. Eläin on kuvattu omassa ympäristössään ja ne on helpompi luonnossakin tunnistaa, Törmänen kuvailee.

Tutkinnon uudistamisella Suomen Riistakeskus haluaa lisätä metsästysharrastusta ja kasvattaa uusia vastuullisia riistavarojen hyödyntäjiä ja hoitajia.

Hyvään suuntaan

Vesilintuja valokuvina ja piirroksina. Riistan lajitunnistaminen on nyt helpompaa, kun sen voi tehdä värikuvista. Kuva: Esko Puikko / Yle

Tutkinnon pohjana on kokonaan uusi kirja "Metsästäjän opas". Aikaisempi oli kaksiosainen kirja. Siinä lakiosa oli omanaan ja kuva-tekstiosa omanaan.

– Nyt ollaan menty todella hyvään suuntaan, sanoo 33 vuotta korttikokelaita kouluttanut Esko Törmänen.

Metsästäjätutkintojen järjestäminen on riistanhoitoyhdistyksen lakisääteinen tehtävä. Yhdistykset päättävät itsenäisesti tutkintojen ajankohdat ja lukumäärän toimialueellaan.

Törmänen tähdentää, että metsästäjätutkinnon suorittaminen on mahdollista kaikille ja kaikenikäisille kansalaisille.

Metsästys sopii myös naisille

Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja ja kouluttaja Esko Törmänen on ilahtunut myös naisten metsästysharrastuksen kasvamisesta.

– Meillä on ollut kursseilla ihan ilahduttavasti myös naisväkeä; voipa sanoa, että puolet miehiä ja puolet naisia.

– Ja mikäpä ettei... kyllä metsästysharrastus sopii naisillekin. Nykyaikana on yhä enemmän metsästäviä perheitä.

Lounatuuli lähti innolla mukaan

Kemijärveläinen Lounatuuli Kaisanlahti on innokas luontoihminen. Viime keväänä hän suoritti metsästäjätutkinnon ja pitää sitä hyvänä ratkaisuna. Kuva: Esko Puikko / Yle

Kemijärveläinen matkailualan opiskelija Lounatuuli Kaisanlahti suoritti metsästäjätutkinnon viime keväänä yhdessä siskonsa Lumikirsikan kanssa.

– Olen aina tykännyt liikkua luonnossa. Itse asiassa me koko perheessä ollaan luontoihmisiä; kalastetaan, marjastetaan, metsästetään ja hoidetaan porojakin... niin siitä sitten lähdin metsästyskorttia suorittamaan, Lounatuuli kertoo.

– Toistaiseksi metsäreissut ovat jääneet vähiin opiskelun vuoksi. Ensi syksynä sitten lintumetälle... jonnekin. Kemijärvellä maalinnut ovat vähissä, pitää mennä muualle.

Lounatuuli Kaisanlahden mielestä metsästäjätutkinto - vaikka olikin vielä se vanhaa sorttia - oli hänelle helppo juttu.

– En ole mikään lukutoukka, mutta läpi meni. Ehkä vaikutusta oli silläkin, että opettaja oli erittäin innostava ja mukaansatempaava, hän kiittelee.

Oppimateriaali myös verkkoon

Uusi Metsästäjän opas on varsin tuore juttu. Se ilmestyi suomenkielisenä viime joulukuussa ja on nyt myynnissä Suomen riistakeskuksen verkkokaupassa (siirryt toiseen palveluun).

Metsokoiras ja teerikoiras värivalokuvina uudessa Metsästäjän oppaassa. Kuva: Esko Puikko / Yle

Tammi-helmikuussa viimeistellään myös kirjan sisältöön pohjautuvaa nykyaikaista verkkokurssiversiota, joka sisältää videoita ja harjoitustehtäviä. Materiaalit ovat valmiita ennen keväällä 2017 alkavaa metsästäjätutkintokoulutusten ja -tutkintojen sesonkia.

Ampumataitoa ylläpidettävä

Suomen Metsästäjäliitto tähdentää, että metsästäjätutkinnon suorittaneen tulee  aktiivisesti ylläpitää ampumataitoa ja jatkaa jatkaa ampuma- ja aseenkäsittelytaitojen harjoittelemista. Metsästäjäliitto on kehittänyt Suomen riistakeskuksen tukemana metsästysammunnan ABC-koulutuksen.

Ampumaradalla järjestettävässä koulutuksessa tarjotaan henkilökohtaista ohjausta käytännön ampumaharjoitteluun ja turvalliseen aseenkäsittelyyn. Tutkintokoulutuksessa luodaan hyvä teoriapohja ja tarjotaan ensikosketus turvalliseen aseenkäsittelyyn.