Helsinki avaa uuden vihjepalvelun – kuka tahansa voi ilmiantaa korruptioepäilyn

Helsinki ottaa käyttöön vihjepalvelun, jossa voi ilmoittaa kaupungin työntekijöiden mahdollisista väärinkäytöksistä. Palvelua on valmisteltu viime syksystä lähtien.

Kotimaa
Näppäimistö ja tietokone.
Julia Sieppi / Yle

Helsinki haluaa helpottaa työntekijöidensä väärinkäytöksistä ilmoittamista. Kaupunki ottaa käyttöön uuden palvelun, jossa kuka tahansa kaupunkilainen voi kertoa nimettömänä esimerkiksi epäilemästään rikoksesta, kertoo Yle Huvudstadsregionen.

Julkisuuteen tuli viime viikolla tieto Helsingin opetusvirastossa paljastuneesta miljoonaluokan korruptiosta koulujen tietotekniikan hankinnoissa. Opetusviraston turvallisuuspäällikkö Hannu Suoniemeä epäillään törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Hänen lisäkseen tapauksesta on vangittu kaksi muuta miestä.

Kaupunki on miettinyt viime syksystä lähtien, kuinka se voisi helpottaa nimettömänä tehtävien epäilyjen ilmoittamista. Työryhmää on vetänyt johtava kaupunginasiamies Päivi Kuusjärvi. Tarkoituksena on luoda mahdollisimman yksinkertainen palvelu.

– Teknisesti vihjekanavaa on suunniteltu palautekanavan yhteyteen sähköisenä lomakkeena, jonka voisi lähettää kaupungille anonyyminä, sanoo Kuusjärvi.

Vihjeiden määrä saattaa moninkertaistua nykyisestä

Tällä hetkellä kaupunki saa vuosittain yhdestä kahteen vihjettä väärinkäytöksistä. Jos vihjeitä tulisi säännöllisemmin, olisi niiden läpikäyminenkin systemaattisempaa, Kuusjärvi arvioi.

– Emme tiedä onko kyse yhdestä vai viidestä tuhannesta vihjeestä. Jos palvelu tulee olemaan avoin kaikille, kuten on suunniteltu, vihjeiden määrä voi hyvinkin lisääntyä.

Vihjekanava otetaan käyttöön jo tänä vuonna pilottikokeilun muodossa. Kuusjärvi näkee tärkeänä sen, että Helsingin kokoisessa kaupungissa on toimiva vihjejärjestelmä.

Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja ja sen palkkalistoilla on noin 40 000 työntekijää.