Hyppää sisältöön

Suomi korostaa naisten ja tyttöjen hätää Syyrian sodassa

Seksuaalinen väkivalta ja pakkoavioliitot ovat yleistyneet Syyrian kaltaisissa konflikteissa, muistuttaa suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola ulkoministeriöstä.

Itä-Alepposta on evakuoitu satoja molemmat tai toisen vanhempansa menettäneitä lapsia. Kuva: Ammar Safarjalani / AOP

Suomella on selkeä tavoite Helsingissä tänään maanantaina alkavassa Syyria-kokouksessa.

– Naisten ja tyttöjen asema on vuosien varrella vain vaikeutunut Syyrian konfliktissa. Seksuaalinen väkivalta ja pakkoavioliitot ovat yleistyneet, minkä takia naisten ja tyttöjen asemaa on tärkeää pitää esillä, Syyriaa seuraava suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola ulkoministeriöstä arvioi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Lapsiavioliitot ovat yleinen piirre konflikteissa ja sekasortoisissa oloissa.

– Kun yhteiskunnan rakenteet sortuvat, ihmisten toimeentulomahdollisuudet heikkenevät. Silloin ihmiset katsovat, että lapsiavioliitot ovat keino saada apua elatukseen, kuvailee humanitaarisen avun yksikön päällikkö Claus Lindroos ulkoministeriöstä Aamu-tv:n haastattelussa.

"Vastaus avuntarvitsijoille ei ole ihan sitä, mitä pitäisi"

Suomi isännöi Helsingin-kokousta YK-järjestöjen pyynnöstä.

– Kansainvälisen yhteisön vastaus avuntarvitsijoille ei välttämätöntä ole ihan sitä, mitä sen pitäisi olla, suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola arvioi.

– Helsingissä keskustellaan suunnitelmista, joita kansainvälisellä yhteisöllä on. Tässä myös pohjustetaan apulupauskonferenssia, joka on tarkoitus  järjestää ilmeisesti huhtikuussa Brysselissä, Mikkola selventää.

Syyrian sotaa on paennut naapurimaihin noin viisi miljoonaa ihmistä. Heistä valtaosa asuu Turkissa.

Pakolaisuuteen liittyvät ilmiöt pitkittyvät

Myös Libanonissa elää noin miljoona syyrialaista, mikä on viidennes maan väkiluvusta.

– Syyrian pakolaiset ovat naapurimaille suuri haaste. Minusta Jordania ja Libanon pärjäävät pakolaisten kanssa yllättävän hyvin, sanoo humanitaarisen avun yksikön päällikkö Claus Lindroos ulkoministeriöstä.

– Pakolaisuuteen liittyvät ilmiöt ovat usein sellaisia, että ne pitkittyvät. Joissakin tapauksissa voidaan puhua jopa menetystä sukupolvesta, arvioi Lindroos.

Myös Kazakstanin pääkaupungissa, Astanassa neuvotellaan tänään maanantaina rauhan syntymisestä Syyriaan. Lue tästä, mistä Kazakstanin ja Helsingin Syyria-kokouksissa on kyse.

.
.