1. yle.fi
  2. Uutiset

Arktikum tarjoaa kuohuvaa ja suklaata 500 ensimmäiselle

Arktikum täyttää 25 vuotta.

Arktikum-tiedekeskus
Arktikum revontulet Rovaniemi
Arktikum/ Pekka Salo

Arktikum avattiin yleisölle 6. joulukuuta vuonna 1992, kun Suomi täytti 75 vuotta. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Arktikum täyttää 25 vuotta ja kutsuu kaikki rovaniemeläiset juhlavuoden avajaisiin tiistaina 31. tammikuuta 2017 kello 18 alkaen.

Juhlavuosi avataan maljannostolla, juhlapuheilla ja Lapin Maakuntamuseon 100 esinettä, 100 kuvaa -näyttelyn avajaisilla. Tilaisuudessa esiintyy Lapin musiikkiopiston oppilaita ja Rautiosaaren koulun kuoro. 500:lle ensimmäiselle on tarjolla lasi alkoholitonta kuohuvaa ja suklaata. Juhlavuoden avajaisiin on vapaa pääsy.

Puheissa avataan Arktikumin rakentamiseen liittyvää historiaa, sen merkitystä lappilaisille ja tehdään katsaus Arktikumin juhlavuoden tapahtumiin. Juhlapuheita pitävät Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen, Lapin yliopiston vararehtori Kaarina Määttä, opettaja Kaija Sälevä sekä museojohtaja Hannu Kotivuori.

Avajaisten huipentumana voi tutustua 100 esinettä, 100 kuvaa -näyttelyyn, joka kertoo Rovaniemen ja rovaniemeläisten historiasta vuosien 1917–2017 aikana sadan esineen ja sadan kuvan kautta. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Näyttelyyn on koottu valokuvia, arkistoaineistoa ja esineistöä jokaiselta Suomen itsenäisyyden ajan vuosikymmeneltä. Esineet ja valokuvat, joista suuri osa on suurelle yleisölle ennennäkemättömiä, ovat peräisin Lapin maakuntamuseon kokoelmista, minne ne kertyvät pääosin lahjoittajien kautta. Näyttelyssä tuodaan esille myös lahjoittajien merkitys yhteisen historian tallettajina sekä tarinoita ja muisteluita lahjoitusten taustalta.

Lue seuraavaksi