Urossusi kaadettu Hattulassa – "Varovaisuutta on tullut tähän laumaan"

Metsästäjät arvioivat, että sunnuntaina Hattulan Vuohiniemessä kaadettu urossusi on yli kaksivuotias. Suomen Riistakeskuksen myöntämä poikkeuslupa antoi mahdollisuuden kahden suden kaatoon Rengon reviirillä.

susi
Susipari Rengon reviirillä
Rengon riistanhoitoyhdistys

Metsästäjät kaatoivat suden sunnuntaina aamupäivällä Hattulan Vuohiniemen kylässä. Metsästäjien arvion mukaan kaadettu urossusi on yli kaksivuotias. Painoa sillä oli 43 kiloa ja säkäkorkeudeltaan se oli aiemmin kaadettua sutta korkeampi. Myös poikkeusluvalla Hämeenlinnan Rengossa aiemmin kaadettu susi oli uros.

Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pekka Ojala kertoo, että susilauma oli jälkien mukaan tullut Renkajärven yli Vuohiniemeen aamulla. Jäljet löytyivät vanhan kaupan pihalta Vuohiniemen ja Myllykylän välistä. Alueelta on Rengon taajamaan linnuntietä noin 5-6 kilometriä. Itse jahti sujui nopeasti.

Kaadettu susi
Sunnuntaina Hattulassa kaadettu urossusi.Pekka Ojala

– Kokonaisaika oli noin 20 minuuttia alkaen siitä, kun passiketju oli saatu alueen ympärille ja annettiin jäljestäjille lupa lähteä seuraamaan sudenjälkiä motin sisään.

Jahtiin osallistui 46 metsästäjää. Susi tuli yksin noin 30 metrin päähän Tuure Mäntymaasta, joka kaatoi suden yhdellä laukauksella.

– Olemme käyttäneet kytkettyjä koiria jäljestystilanteissa apuna. Kun miehet olivat vielä paikallaan, koira alkoi jo ajaa jälkeä. Tultiin siihen tulokseen, että kun sudet kuulivat koiran haukkua, ne lähtivät omaehtoisesti valumaan kohti passia.

Uuden poikkeusluvan haku riippuu uusista havainnoista

Poikkeusluvassa suositellaan vältettäväksi tunnistettavan alfayksilön tappamista. Metsästäjien oman arvion mukaan sunnuntaina ammuttu susi ei ole lauman alfa-uros.

– Meillä on runsaasti kuvia näistä susiyksilöistä, riistakameroista ja muista, ja on näköhavaintoja. Tultiin siihen tulokseen, että tämä ei välttämättä ole lauman alfauros, koska alfauros on väritykseltään ja kooltaan hiukan erilainen kuin tämä. Alfauros on huomattavan tumma, ei niin vaalea kuin tämä yksilö. Värimerkit tässä eläimessä ovat erilaiset kuin alfauroksella.

Jos havaintoja rupeaa paljon tulemaan ja tuntuu siltä, että asukkaiden sietokyky ei sitä kestä, niin pitää harkita haetaanko uutta lupaa vai ei.

Pekka Ojala

Metsästäjät seuraavat tulevien viikkojen aikana, mikä on jahdin ja kaatojen vaikutus lauman toimintaan ja käyttäytymiseen.

– Vähenevätkö pihakäynnit, mitä me kaikki toivotaan, eli että sudet pysyisivät kodissaan metsässä. Jos havaintoja rupeaa paljon tulemaan ja tuntuu siltä, että asukkaiden sietokyky ei sitä kestä, niin pitää harkita haetaanko uutta lupaa vai ei.

Laumasta tullut arempi

Tulevat viikot näyttävät, miten lauman käyttäytyminen muuttuu vai muuttuuko se, sanoo Ojala. Hän arvioi, että laumasta on tullut ihmisarempi useiden jahtikertojen vuoksi.

– Kun muutama viikko seurattiin aktiivisesti jälkiä ja silloin tällöin aina jahdattiin, niin saatiin sitä paineen tuntua, että ihminen ei välttämättä ole mukava asia.

– Koiran haukku karkotti nyt suden siirtymään makuupaikaltaan omaehtoisesti. Ensimmäisellä kerralla, kun susi kaadettiin, jäljestysporukka näki, kun yksinäinen susi lähti makuulta eli se päästi 30 metrin päähän. Meidän arvion mukaan tiettyä varovaisuutta on tullut tähän laumaan ja lauman käytökseen.

Sunnuntaina kaadettu susi on lähetetty Luonnonvarakeskukseen Taivalkoskelle tutkimuksia varten, kertoo Ojala. Tutkimuksissa selvitetään muun muassa tarkemmin eläimen ikä ja koko, sekä määritellään sen loistilanne ja DNA.

Aiemmin kaadetun suden ruho oli välillä kateissa

Rengossa jo 14. tammikuuta kaadetun suden ruho ei sen sijaan ole vieläkään päätynyt Taivalkoskelle. Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestarin Antti Härkälän mukaan suden sijaintipaikka on kuitenkin tiedossa, ja susi päästään tutkimaan.

Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pekka Ojala kertoo, että aiemmin kaadetun suden lähettämisessä oli tapahtunut inhimillinen erehdys ja tiedonkulkukatko.

– Ruho pakattiin matkustuskuntoon ja asian piti olla selvä, että se toimitetaan viime maanantaina Matkahuoltoon. Kun alkoi kuulua, että se ei ole tavoittanut Taivalkoskea, niin tänään soittokierroksella rupesi tulemaan epäuskoisesti, että olisiko se jo pitänyt laittaa? Oliko siinä jokin päivä?

Poikkeusluvalla kaadettu susi tulee toimittaa Luonnonvarakeskukselle viimeistään seuraavana arkipäivänä kaadon tapahtumisesta Matkahuollon kautta tai itse toimittaen.

– Ketään ei auta puolustella, kun virhe on tapahtunut. On totuttu ilveksen kanssa toisenlaiseen käytäntöön, siinä ei ole määräaikaa toimittamisessa. En tiedä, mitä tapahtui, mutta todella ikävä väärinkäsitys. Olin yhteydessä Luonnonvarakeskukseen ja Riistakeskukseen ja kerroin tilanteen.

Yhteisluvan hakija ottaa yhteyttä asiasta myös poliisiin, koska luvan ehtoja ei ole noudatettu. Poliisi päättää, miten asiassa edetään, kertoo Pekka Ojala.

Ruho on ollut koko ajan jäässä eli se ei ole mennyt pilalle. Suden ruho on nyt matkalla Luonnonvarakeskukseen.

_Päivitetty 23.1.2017 kello 15.57: Aiemmin kaadetun suden ruhoa ei ollut lähetetty asianmukaisesti eteenpäin Taivalkoskelle, kuten jutussamme ensin kerrottiin. _