1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Kusaman pilkut keräsivät ennätysyleisön – "Ylitti kaikki meidän odotuksemme"

HAM Helsingin taidemuseon näyttely Yayoi Kusama: In Infinity houkutteli Tennispalatsiin noin neljän kuukauden aikana yhteensä 225 000 kävijää.

taide
Kusama with PUMPKIN at Aichi Triennale 2010.
Kusama with PUMPKIN at Aichi Triennale 2010.Yayoi Kusama

Japanilaisen taiteilijan Yayoi Kusaman pallotaiteesta tuli Tennispalatsissa somehitti ja yleisömagneetti. Sunnuntaina päättynyt HAM Helsingin taidemuseon näyttely In infinity houkutteli paikalle vajaan neljän kuukauden aikana 225 000 kävijää.

Kysymys on Helsingin taidemuseon kaikkien aikojen kävijäennätyksestä. Edellisen ennätyksen teki Ai Weiwei@Helsinki -näyttely, jota kävi viime keväänä katsomassa 119 000 taiteen ystävää. Parhaimpina päivinä Kusaman näyttelyä kävi katsomassa lähes seitsemän tuhatta vierailijaa.

– Osattiin kyllä odottaakin isoa yleisöä, mutta kyllä tämä ylitti kaikki meidän odotuksemme, toteaa markkinointipäällikkö Saara Suojoki HAM Helsingin taidemuseosta.

Näyttely kattoi taiteilijan uran varhaiselta 1950-luvulta nykypäivään. Kusaman tavaramerkkinä on erilaiset pilkut ja pallot, jotka symboloivat maailmankaikkeutta, ihmiskuntaa ja kaikkea elollista. In Infinity oli 87-vuotiaan taiteilijan ensimmäinen laaja näyttely Suomessa.

Näyttely väritti sosiaalisen median tilit ja seinät

Nykytaiteilijan värikkäät luomukset saivat laajan näkyvyyden myös sosiaalisessa mediassa. Näyttelyn kuvia jaettiin Instagramissa tuhansittain ja sen aikana HAMin Facebook-sivu tavoitti lähes miljoona ihmistä.

– Näyttelystä tuli netti-ilmiö heti avautumisen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa lähti leviämään kuvia ja tietoa näyttelystä. Kyllä sillä varmasti oli vaikutuksensa näyttelyn houkuttelevuuteen, sanoo Suojoki.

Näyttely houkutteli taiteen pariin kävijöitä tavallista laajemmalla kirjolla, Kusaman teokset vetivät museoon erityisesti nuoria.

– Kävijätutkimuksen mukaan näyttelyssä kävi esimerkiksi keski-iältään hieman nuorempaa katsojakuntaa kuin mitä esimerkiksi keväällä Ai Weiwei@Helsinki –näyttelyssä. Selvästi mukana oli myös normaalia enemmän nuoria ja lapsiperheitä, sanoo Suojoki.

Yayoi Kusama on pitänyt tärkeänä, että hänen työnsä tunnetaan joka puolella maailmaa. Ennen Helsinkiä näyttely on kiertänyt Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa.

– Pohjoismaisissa museoissa Kusaman näyttelyllä oli kävijöitä kaikkiaan 750 000. Oli upeata nähdä miten HAMissa yleisö nautti Kusaman taiteesta ja maailmasta, sanoo HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila.

HAMin näyttelytilat Tennispalatsissa on suljettu 24.–25.1. näyttelyiden purkutöiden vuoksi.

Lue seuraavaksi