Cannonball MC:n epäillään tehtailleen yli miljoonan euron veropetokset

Poliisin mukaan kymmeniä pöytälaatikkoyhtiöitä on käytetty perusteettomien arvonlisäveropalautusten hakemiseen. Rikoksesta epäiltynä on ollut lähes 70 henkilöä.

Cannonball MC
cannonball, moottoripyöräjengi, jengi
Cannonball MC:n kerhotila HelsingissäItä-Uudenmaan poliisi

Helsingin poliisi on tutkinut vuoden verran erittäin laajaa alv-petoskokonaisuutta, jossa noin 40 pöytälaatikkoyhtiötä on käytetty arvonlisäveropalautusten hakemiseen. Poliisin mukaan yrityksillä ei ole ollut todellista liiketoimintaa rikosten tekoaikana.

Alv-palautuksia haettiin perusteettomasti vuosina 2014 - 2016. Esitutkinnan perusteella epäillään, että toimintaa on johtanut Cannonball MC.

– Toimintaan on osallistunut useita kymmeniä henkilöitä, joista useimmat ovat kerhon jäseniä tai läheisesti kerhon toimintaan liittyviä henkilöitä. Mukana on ollut myös henkilöitä, jotka ovat toimineet bulvaaneina kerhon hyväksi, kertoo rikostarkastaja Sampsa Marttila Helsingin poliisilaitokselta.

Esitutkinnassa rikoksesta epäiltynä on ollut lähes 70 henkilöä, joista yli puolet on ollut vangittuna. Suurin osa epäillyistä on pääkaupunkiseudulta. Marttilan mukaan rikoksilla on saatu yli 1,6 miljoonan euron rikoshyöty, josta osa on saatu takavarikoitua.

Alv-, rahoitus- ja tilauspetokset ovat jo ilmiö

Tutkinnan aikana tehtiin useita kotietsintöjä ja takavarikkoja, joiden yhteydessä on tullut ilmi myös muita rikoksia, kuten huumausaine ja ampuma-aserikoksia.

– Esitutkinta-aineisto on toimitettu asianosaisille loppulausuntoja varten, jonka jälkeen rikosepäilyt siirtyvät syyteharkintaan, Marttila kertoo.

Poliisin mukaan arvonlisäveropetokset ovat nostaneet talousrikosten määrää merkittävästi. Viime vuonna Helsingin poliisille ilmoitettiin ennätykselliset 428 talousrikosta.

– Juttujen tutkinta on sitonut valtavasti talousrikostutkinnan resursseja. Niiden seurauksena tutkinnassa olevin talousrikosten määrä on kasvanut yli 40 prosenttia. Erilaiset alv-, rahoitus- ja tilauspetokset ovat tämän päivän ilmiö, kertoo rikostarkastaja Ismo Siltamäki.