Lakimiesjärjestön mukaan Trump rikkoo perustuslakia

Arvovaltaiset lakimiehet epäilevät, että Trump Organizationin saamat asiakasmaksut voivat vaikuttaa presidentti Trumpin neuvottelemien kauppasopimusten sisältöön.

Donald Trump
Trump Organizationin kokoushuone Trump Towerissa joulukuussa 2016.
Donald Trumpin ja teknologia-alan yritysten johtajien tapaaminen Trump Organizationin kokoushuoneessa Trump Towerissa joulukuussa 2016.Albin Lohr-Jones / AOP

Yhdysvaltain hallinnon lainmukaisuutta valvova lakimiesjärjestö on nostanut kanteen uutta presidenttiä Donald Trumpia vastaan tuomioistuimessa. Järjestön aikeista kertoi ensimmäisenä The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Arvovaltainen Citizens for Responsibility and Ethics in Washington -järjestö katsoo, että Trump rikkoo perustuslakia, kun hän sallii omistamiensa hotellien ja muiden yritysten ottaa vastaan rahaa ulkomaisilta hallituksilta. Järjestö vaatii oikeuslaitosta estämään nämä maksatukset.

Trumpin yritysrypäs tekee liiketoimintaa mm. Kiinassa, Intiassa, Indonesiassa ja Filippiineillä.

– Kun presidentti Trump neuvottelee kauppasopimuksia näiden maiden kanssa Yhdysvaltain kansa ei voi tietää, ajatteleeko hän samalla yrittäjä-Trumpin saamia voittoja, selitti järjestöä edustava juristi Deepak Gupta.

Presidentti Trumpin poika Eric Trump toimii Trump Organizationin vt. varatoimitusjohtajana. Hän vakuuttaa konsernin tehneen enemmän kuin tarvittavan, jotta intressiristiriidat vältettäisiin.

Eric Trumpin mielestä oikeusjuttu on pelkkää häirintää, jolla tähdätään poliittisiin tavoitteisiin.

Lakimiesjärjestössä on mukana monia Yhdysvaltain yliopistojen lakiasioiden professoreita ja muita asiantuntijoita sekä mm. Valkoisen talon eettistä toimintaa presidentti George W. Bushin aikana valvonut Richard Painter.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trumpia vastaan on tulossa useitakin oikeusjuttuja liberaaleilta järjestöiltä.

Lähde: Reuters, AP