1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Hierontaa, akupunktiota ja päiväkoteja – koiran tärkeys on huomattu vakuutusyhtiöissäkin

Lemmikkieläimille ja erityisesti koirille on tarjolla monenlaisia hyvinvointipalveluita ja lisää kehitetään koko ajan. Koiran merkityksen omistajalleen ovat huomanneet myös vakuutusyhtiöt, jotka tarjoavat lemmikeille jopa kuntoutuspalvelut kattavia vakuutuksia.

Bichon frise-tyttö Nova. Kuva: Merja Siirilä/Yle

Idea koirien päiväkodista Vaasassa sai alkunsa jo muutama vuosi sitten. Toteutus  tuli ajankohtaiseksi tänä vuonna.

Yrittäjät Kirsi Vehkaperä ja Pia Blomqvist kertovat perustamisen lähteneen koiranomistajien tarpeesta. Moni omistaja haluaa, ettei koira joudu olemaan yksin pitkiä aikoja, kun perhe on poissa kotoa. Periaate päiväkodissa on sama kuin lastenkin päivähoidossa, päiväunia ja ulkoilua myöten.

Myös kaikenlaiset muut palvelut koirille ovat yleistyneet. Monin paikoin tarjotaan koirille jo muun muassa akupunktiota, fysikaalista hoitoa ja ihan perushierontaakin.

Myös koirien päiväkodissa on mahdollisuus akupunktioon ja yrittäjät saivat vastata kyselyihin asiasta jo ennen kuin toiminta edes oli päässyt käyntiin. Kirsi Vehkaperä kertoo, että koirien hierontapalvelut kiinnostavat myös.

– Lihakset kipeytyy koirillakin ja varsinkin isoille ja aktiivisille koirille hieronta on hyvä, kertoo suursnautserin omistaja Vehkaperä.

Palveluiden lisääntyminen kertoo selkeää kieltään siitä, että koirien merkitys ihmisten elämässä on iso ja eläimelle halutaan hyvää.

Suomessa vajaa kolmasosa koirista on vakuutettu

Vakuutusyhtiöissäkin on huomattu koirien tärkeä rooli. Kaikilta yhtiöiltä löytyy jonkinlainen eläin- tai koiravakuutus ja osassa yhtiöistä koiralle saa vakuutuksen, joka kattaa myös kuntoutuksen. Vakuutusyhtiö If:n vakuutuspäällikkö Sanna Ketola kertoo, että kuntoutus tuli mukaan valikoimaan asiakkaiden palautteesta.

– Ihmiset ovat valmiita ja haluavat kuntouttaa eläimiään kun jotain tapahtuu, kertoo Ketola.

Sulo-koira tuli ensimmäistä kertaa päiväkotiin. Kuva: Merja Sirilä/Yle

Kuntoutuksen korvaamisen mahdollisuus on myös selvästi kiinnostanut. Ifissä koiravakuutuksen eläinlääkärikulujen korvauksen enimmäismäärä valitaan kolmesta vaihtoehdosta. Isoimman enimmäiskorvauksen valinneista puolet on halunnut laajentaa vakuutustaan myös kuntoutusturvalla.

– Se kertoo siitä, että ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä, että he voivat huoletta olla ja harrastaa lemmikkieläimensä kanssa, sanoo Ketola.

Suomen Kennelliitto arvioi, että Suomessa noin 30 prosenttia koirista vakuutetaan. Naapurimaissa määrä on vakuutuspäällikkö Sanna Ketolan mukaan ihan toista luokkaa.

– Naapureissa koirien vakuuttamisaste on 70-80 prosenttia, tietää Ketola.

"Perheenjäsentä hoidatetaan yleensä aika pitkälle"

Koirien kanssa tehdään ja harrastetaan paljon ja silloin myös välillä sattuu ja tapahtuu. Hoidattamiseen voi mennä pitkä penni. Sanna Ketola uskoo, että tämä on yksi syy siihen, miksi vakuutuksia otetaan lemmikkieläimillekin.

Leo, Sulo ja Siiri leikkivät koirien päiväkodissa. Kuva: Merja Siirilä/Yle

Koira on perheenjäsen ja sen parantumisen ja kuntoutumisen eteen ollaan valmiita tekemään paljon.

– Perheenjäsentä hoidatetaan yleensä aika pitkälle. Jos tulee joku vakava sairaus tai paha tapaturma, niin kyllä sitä pyritään hoidattamaan, että eläin saataisiin kuntoon, kertoo Ketola.

Hoitomuodot ovat vuosien varrella myös kehittyneet ja lisääntyneet. Aika usein uudet palvelut nousevat esiin aktiivisten koiraharrastajien kautta.