Mount Suomi valloitettiin voikeiton voimalla

Jos kysytään seikkailijan mielipidettä, niin naparetkeily on vahvasti koukuttavaa.

etelänapa
100-vuotiaan Suomen kunniaksi lippu liehuu myös 2598 metrin korkeudessa Etelämantereella, huipulla nimeltä Mount Suomi
100-vuotiaan Suomen kunniaksi lippu liehuu myös 2598 metrin korkeudessa Etelämantereella, huipulla nimeltä Mount SuomiPatrick Degerman

Patrick Degerman palasi noin viikko sitten kuudennelta retkeltään Etelämantereelta, jossa hän johti neljän hengen retkikuntaa. Mukana olivat Patrickin vanha retkeilykaveri Mika Listala ja ensikertalainen Pekka Ojanpää, sekä Islannista kotoisin oleva Jon Olafur Magnusson

– Etelämanner on erikoisin paikka, jossa olen käynyt. Jalkojen alla saattaa olla neljä kilometriä jäätä ja edessä pystysuora jääseinämä. Se on myös kuivin, kylmin ja tuulisin mesta maailmassa, Degerman nauraa.

Pata Degermanin retkikunnan tarkoitus oli ajaa moottorikelkoilla n. 4000 kilometriä etelänavalle ja kiivetä huipulle, jolle annettaisi nimeksi 100-vuotiaan isänmaamme kunniaksi Mount Suomi.

Pata Degermanin johtama retkikunta matkusti Etelämantereella neljällä moottorikelkalla ja kahdeksalla reellä. Varusteita oli mukana 3700 kiloa.
Pata Degermanin johtama retkikunta matkusti Etelämantereella neljällä moottorikelkalla ja kahdeksalla reellä. Varusteita oli mukana 3700 kiloa.Patrick Degerman

– Kun saavuimme perille Etelämantereelle Novolazarevskayan tutkimusasemalle, vastassa oli porukkaa monesta maasta ja kaikilla shortsit jalassa. Purimme moottorikelkkoja 30 asteen lämpötilassa ulos lentokoneesta ja ihmettelimme vallitsevaa lämpöaaltoa. Muutamassa viikossa olosuhteet muuttuivat ja pakkasmittari näyttikin jo -42 astetta, Degerman muistelee.

Retkikunta oli varustautunut neljällä moottorikelkalla, kahdeksalla reeellä ja 24 duffelikassillisella ruokaa ja vaatteita.

Kenet syödään ensin?

Ääriolosuhteissa matkatessa täytyy varautua kaikkeen. Degermanin mukaan joskus on jopa käyty keskustelua siitä, kenet syödään ensin jos tarve vaatii.

–Toki se on ollut sellaista leikkimielistä puhetta vakavasta asiasta. Me luotamme toisiimme ja tunnemme toisemme täysin. Olemme harjoitelleet erilaisia tilanteita ihan perusasioista haastavampiin.

Retkikunta ei pystynyt ajamaan 4000 kilometrin matkaa Etelänavalle, sillä kuusi rekeä meni rikki. Porukka jaettiin kahtia. Mika Listala ja Jon Olafur Magnusson lähtivät hitsaamaan rekiä kuntoon ja Patrick Degerman jatkoi Pekka Ojanpään kanssa kiipeämistä.

Ravinnoksi kunnon rasvaa

Etelämantereella olosuhteet olivat kylmät ja karut. Aurinko paistoi polttavasti, ulkona oli jäätävän kylmä ja ilma ohutta. Pata Degermanin mukaan leirinuotiolla valmistui usein voikeittoa ja päivittäinen ravinnontarve hipoi 11 000 kilokaloria.

– Sillä välin, kun Mika ja Jon korjasivat varusteita, me valloitimme Pekan kanssa kuusi huippua, Patrick Degerman iloitsee. Mount Suomi sijaitsee Etelämantereella, Kuningatar Maudin maassa, 2598 metrin korkeudessa. Ensikiipeäminen tapahtui 4.1.2017.

Lynx Adventure Antarctica-retkikunnan leiri Mount Suomen juurella tammikuussa 2017
Lynx Adventure Antarctica-retkikunnan leiri Mount Suomen juurella tammikuussa 2017Patrick Degerman

Kiipeämisessä vaativinta on alastulo

– Mä jouduin kyllä varmistamaan Pekalta, että muistaa tulla sellaista ankkakävelyä niillä jääpiikeillä alas vuorenrinnettä. Siinä kun keskittyminen herpaantuu ja luulee pääsevänsä teltan lämpöön köllöttämään, niin onnettomuuksia alkaa tapahtua. 80% kiipeilyonnettomuuksista sattuukin alas tullessa, Degerman kuvailee.

– Kun pääsimme telttaan, niin siellä oli mukavat 42 astetta pakkasta. Aloimme 12 tunnin kiipeämisen jälkeen huoltaa itseämme ja sulattaa lunta saadaksemme vettä ja ruokaa.

Muutaman tunnin ahkeroinnin jälkeen miehet pääsivät vihdoin makuupussin lämpöön ja nukkumaan.

Kovan kiipeämisen jälkeen retkikunta palasi leiriin huilaamaan. Teltssa odotti mukava 42 asteen pakkanen ja parin tunnin ruoanlaittourakka
Kovan kiipeämisen jälkeen retkikunta palasi leiriin huilaamaan. Teltssa odotti mukava 42 asteen pakkanen ja parin tunnin ruoanlaittourakka.Patrick Degerman

Yksi retkikunnan tavoitteista oli päästä hyvävoimaisina kotiin ja täällä he nyt ovat Suomessa kertomassa tarinaansa. Pata Degermanilla on jo uudet reissusuunnitelmat tehtynä. Keväällä hän on lähdössä Huippuvuorille kuvaamaan jääkarhuja ja lokakuussa häämöttää uusi Etelämantereen matka. Silloin olisi tarkoitus sukeltaa jään alle ja tutkia vedenalaisia tapahtumia.