Orpo tyrmää Bernerin väläyttämän hankintatuen autonostajille – "Rahalle olisi tärkeämpiä kohteita"

Liikenneministeri Anne Berner sanoi eilen yllättyneensä hallituskumppanien hyökkäyksistä hänen liikenneselvitystään vastaan. Valtiovarainministeri Petteri Orpo kiistää, että olisi toimittu sovitun vastaisesti.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri OrpoSeppo Samuli / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) torjuu liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) ehdotuksen, että autokaupan häiriöitä lievennettäisiin ajoneuvojen hankintatuella.

Berner väläytti viimeksi sunnuntaina vähäpäästöisten autojen hankintaan sadan miljoonan euron tukea, jolla autoveron mahdollista poistamista voitaisiin korvata auton tänä vuonna ostaville. Autokauppa on hiljentynyt sen jälkeen kun Berner esitti viime viikolla autoveron poistoa osana laajaa liikenneselvitystä.

Orpon mukaan autojen hankintatuesta ei ole sovittu saati päätetty mitään, eikä siihen olisi myökään varaa, kun julkisen talouden tilanne on tiukka.

– Jos sata miljoonaa olisi irroittaa ylimääräistä, rahalle olisi paljon tärkeämpiä kohteita, Orpo torjui.

Hänen mukaansa mahdolliset liikenevät varat tulisi käyttää palvelujen turvaamiseen, koulutukseen ja sivistykseen eikä autojen hankintatukeen.

Orpo: Ei ole toimittu sovitun vastaisesti

Berner sanoi sunnuntaina, että hän on yllättynyt hallituskumppanien viime päivinä tekemistä hyökkäyksistä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ilmoitti lauantaina antavansa Bernerin esitykselle liikenneväylien yhtiöittämisestä "kohteliaan täystyrmäyksen". Myös Orpo on epäillyt väyläyhtiön hyötyjä julkisesti.

Bernerin mukaan hallituksessa oli yhteisesti sovittu, että selvitys lähtee lausuntokierrokselle. Liikenneministerin mielestä poliittisen kommentoinnin aika olisi ollut vasta sovitun kuulemisen jälkeen.

Orpo kiistää, että sovitun vastaisesti olisi toimittu.

– Selkeästi ei ole, koska hallituksessa on sovittu vuosi sitten, että Berner tekee selvityksen, mutta tietenkään mihinkään lopputulemiin ei ole sitouduttu, Orpo sanoo.

Berner ehdottaa selvityksessä paitsi autoveron poistamista muun muassa tienkäyttäjämaksuja.