Jurvan laajan amfetamiinijutun tuomioita puidaan hovioikeudessa

Jurvassa toimi pienimuotoinen amfetamiinitehdas 2014-2015. Tekijöistä parikymmentä päätyi käräjäoikeuden tuomiolle. Nyt Vaasan hovioikeus perkaa tuomioita pari viikkoa.

amfetamiini
Vaasan hovioikeudessa puidaan Jurvan amfetamiinituomioita.
Vaasan hovioikeudessa puhuttiin maanantaina ekstaasipillereiden välittämisestä Suomeen.Hannu Puikkonen / Yle

Vaasan hovioikeus aloitti tänään maanantaina Jurvan laajan amfetamiinijutun käsittelyn. Jurvassa tehtailtiin maahantuodusta amfetamiiniöljystä katukauppassa myytäväksi kelpaavaa huumetta. Amfetamiinia myytiin Vaasassa ja Jurvassa.

Tapauksen tuomituista kolmentoista asia päätyi Vaasan hovioikeuteen uudelleen arvioitavaksi. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus langetti keväällä ja kesällä 2016 pitkiä vankeusrangaistuksia usealle jutun tekijöistä. Kuusi päätekijää saivat yli kuuden vuoden tuomiot törkeistä huumausainerikoksista. Päätekijät olivat Ruotsista, Suomesta ja Saksasta. Osa selvisi sakoilla ja muutama vapautettiin kokonaan. Amfetamiinijutussa oli syytettynä kaikkiaan 21 ihmistä.

Myös dopingia ja ekstaasipillereitä kaupattiin

Amfetamiinin lisäksi myynnissä oli dopingaineita sekä ekstaasipillereitä. Tänään hovioikeus keskittyi selvittämään saksalaisen miehen osuutta satojen ekstaasipillereiden välittämisestä Suomeen vuoden 2014 syksyllä. Osa niistä jäi tullin haltuun.

Johtava kihlakunnansyyttäjä Peter Levlin pyrki osoittamaan, että ekstaasipillereitä toimitti Suomeen syksyllä 2014 saksalaismies Patrick. Mies kertoi olleensa vanhempiensa postikonttorissa töissä ja ekstaasipillereitä sisältävä kirje tuotiin toimistoon normaalisti lähetettäväksi Suomeen.

Tililleen tulleet toistuvat noin tuhannen euron rahalähetykset mies selitti kuuluvan ystävänsä vuokranmaksuun. Rahat lähetettiin hänelle, koska ystävällä ei ollut papereita eikä tiliä Saksassa. Ystävä oli amfetamiinijutun yhteydessä monista rikoksista tuomittu suomalainen Toni.

Tätäkin kuultiin todistajana hovioikeudessa. Syyttäjä epäili häntä tekstiviestittelyssä esiintyväksi "Tonkaksi". Mies kielsi tämän. Hänen mukaansa saksalaismiehen tilille tulleet rahat liittyivät "kaupantekoon".

– Ainakaan laillista se ei ollut, kaupanteko. Jotain kuulin kaupasta ja ekstaasista, kuvaili muistojaan suomalainen Toni.

Todistajana kuultiin myös suomalaista naista, joka liittyi huumekauppaan. Hänen mukaansa ekstaasipillerit tulivat Saksasta ja hän toimitti niistä maksut Patrickin tilille. Hän kävi myös ystävättärensä kanssa Saksassa tapaamassa Patrickia ja Tonia. Viemisinä oli ekstaasikaupasta saadut reilut tuhat euroa.

Vaasan hovioikeus käsittelee juttuvyyhteä tämän ja ensi viikon. Moni kuultava tulee saliin vankeudesta poliisin saattelemana.