Hyppää sisältöön

Valkolakki päähän, lentolupakirja taskuun – kuuluisa ilmailupitäjä avaa ilmailulinjan lukioonsa

Pudasjärven lukion ilmailulinjalle haetaan pilottivaiheessa viittä motivoitunutta nuorta. Kolmivuotiset opinnot kruunaa lentolupakirja, josta nuoren ei sivukuluja lukuunottamatta tarvi itse maksaa lainkaan.

Ilmailulinjan oppilaat pääsevät perehtymään muun muassa purjelentämisen saloihin. Kuvassa purjekoneet odottavat ilmaan vetoa Pudasjärven kentällä 11.7.2016. Kuva: Risto Degerman / Yle

Pudasjärvi aloittaa tulevana syksynä ilmailupainoitteisen linjan lukiossaan. Kaupungin Hirsikampuksella aloitettavalle ilmailulinjalle haetaan aloitusvuotenaan viittä opiskelijaa.

– Sen mukaan miten kysyntää on, voi paikkojen määrä tulevina vuosina mahdollisesti kasvaa, povaa Pudasjärven lukion ja yhtenäiskoulun rehtori Mikko Lumme.

Opintojen päätteeksi lentolupakirja taskuun

Paikalliset nuoret ovat jo osoittaneet kiinnostusta elokuussa alkavaa ilmailulinjaa kohtaan.

– Viime syksyllä puhuin koulumme 9-luokkalaisille linjasta ja pyysin kiinnostuneita ilmoittautumaan niin kanslia tulikin täyteen nuoria! Linjalla haluamme huomioida paikallisen nuorison lisäksi kaikki ilmailusta vakavasti kiinnostuneet nuoret ympäri Suomen, Lumme tarkentaa.

Kanslia tulikin täyteen nuoria!

Mikko Lumme

Ilmailulinjan opinnot rakentuvat tavallisen lukiokoulutuksen päälle. Yleissivistävien aineiden lisäksi ensimmäisenä vuonna opiskellaan lentolupakirjaan vaadittavaa teoriaa, toisena ja kolmantena vuonna suoritetaan lentotunteja joko purjelentokoneella tai ultrakevyellä lentokoneella.

Kolmivuotisten opintojen päätteeksi nuori saa taskuunsa lentolupakirjan. Kulut katetaan valtionosuuksista, joita koulu saa ilmailulinjan oppilaista.

– Lähtökohtaisesti lukio-opetus on ilmaista, näin myös ilmailulinjalla. Ainoastaan viranomaismaksuja ja lääkärintarkastusmaksuja saattaa opiskelija joutua maksamaan, Lumme selventää.

Linja jatkaa paikkakunnan vahvaa ilmailuperinnettä

Linjan ilmailupuolesta vastaa pitkälti Pudasjärven ilmailukerho ry. Yhdistyksen puheenjohtaja Marko Ojalan mukaan Pudasjärven ilmailulinja erottuu edukseen muista vastaavista laajan näkökulmansa vuoksi.

– Näkökulma on ainutlaatuinen, koska kyseisellä ilmailulinjalla ei tähdätä nimenomaan yhdelle alle, kuten esimerkiksi sotilaskoulutukseen tai Finnairille, vaan laajasti ilmailualan eri osa-alueille.

Voi myös sanoa että täällä on Pohjois-Euroopan suurin vapaa ilmatila purjelentäjille.

Marko Ojala

– Tällä linjalla oppilas voi osoittaa, että on sitoutunut monivuotiseen koulutukseen ja on näin valmiimpi hakemaan seuraaviin ilmailualan koulutuksiin, kuten ilmavoimiin tai kaupalliselle puolelle, Ojala jatkaa.

Vastaavan koulutuksen järjestäminen Pudasjärvelle on Ojalan mukaan luonnollista, sillä kaupunki on monessakin suhteessa vahva ilmailupitäjä.

– Pudasjärvi on keskeisellä paikalla Suomessa: se on hyvän reitin varrella sekä etelä-pohjoinen että itä-länsi -akselilla, tämä on monelle ilmailijalle tuttu tankkauspaikka. Voi myös sanoa että täällä on Pohjois-Euroopan suurin vapaa ilmatila purjelentäjille ja täällä on hyvälaatuinen lentokenttä.