Hyppää sisältöön

Pietarsaaren Malmin sairaala tekee jatkossa enää päiväkirurgisia leikkauksia

Viimeiset lonkkaleikkaukset tehdään Malmilla 25. tammikuuta. Henkilökunta järjestää asian johdosta mielenosoituksen tiistaina puolelta päivin.

Kuva: Niina Koskela / Yle

Jatkohoitoa vaativat kirurgiset leikkaukset loppuvat Pietarsaaren Malmin sairaalassa viikon neljä lopulla. Viimeinen lonkkaleikkaus on työlistalla keskiviikkona 25.1.

Malmilta jäävät pois tekonivelkirurgiset leikkaukset eli esimerkiksi lonkka- ja polvileikkaukset, joiden jälkeen tarvitaan jälkihoitoa ja sairaalassa yöpymistä.

Malmilla hoidetaan jatkossa siis vain kaihi-, tyrä sekä pieniä käsileikkauksia. Näiden pienten leikkausten määrä kasvaa ja päiväkirurgian potilaspaikat lisääntyvät kahdeksasta kymmeneen. Jatkossa Pietarsaaressa leikataan kuitenkin noin kolmesataa leikkausta aiempaa vähemmän.

Ei irtisanomisia

Muutokset koskevat noin viittäkymmentä työntekijää. Osa on siirtynyt muille osastoille ja muutama on myös hakenut töitä muualta, koska haastavammat kirurgiset työtehtävät loppuvat. Irtisanomisiin ei jouduta.

Iso muutos surettaa, kertoo hoitotyön päällikkö Lis-Marie Wikman:

– Ei se ole helppoa, kun suuria muutoksia tapahtuu, mutta me pyrimme katsomaan täällä eteenpäin.

Vaaativien leikkausten loppuminen tuo säästöjä noin 1,6 miljoonaa euroa vuodessa.

Sosiaali- ja terveysjohtajan tointa hoitava Pia-Maria Sjöström kertoo, että taustalla ovat myös laajemmat sote-kuviot, sillä jatkossa tekonivelkirurgia keskitetään sairaaloihin, joissa tehdään vähintään 400-600 tekoniveloperaatiota vuodessa. Tällaisiin määriin ei Pietarsaaressa ole ylletty.

Kynttilöitä Otto Malmin haudalle

Malmin sairaalan henkilökunta järjestää tiistaina 24.1. kynttilämielenosoituksen vastustaakseen supistuksia. Henkilökunta vie kello 12 kynttilöitä sairaalan perustajan, Otto Malmin patsaalle.

Kuva: Heini Holopainen / Yle