Tekniikkavika halvaannutti junaliikenteen, varajärjestelmä pois pelistä – Syynä väärä verkko-osoite vai osaamattomuus?

Liikennevirasto on varmistanut, että VR:llä on nyt tarvittavat tiedot sunnuntain laajan liikennehäiriön jälkeen.

rautatieliikenne
Junia ratapihalla Helsingissä 7. tammikuuta 2017.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Laaja tietotekniikkavika Liikenneviraston järjestelmässä viivästytti sunnuntaina VR:n junia koko maassa. Varajärjestelmiäkään ei pystytty käyttämään, mahdollisesti väärän web-osoitteen takia, arvioi liikenneviraston rautatieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Atte Kanerva.

Kanervan mukaan jo viime syksynä huomattiin, että web-osoite, joilla ainakin toista varajärjestelmää käytetään, on väärä.

– On edelleen epäselvää, miksi osoite ei ollut päivitettynä VR:n työasemiin. Ei ole tarkempaa tietoa tässä vaiheessa, onko se meidän vai kenen moka, Kanerva sanoo.

Kanervan mukaan Liikennevirasto on nyt varmistanut, että VR:llä on kaikki tarvittavat web-osoitteet oikein.

Viivästykset olivat viime sunnuntain kaukojunaliikenteessä osin jopa kaksi tuntia, mutta suurimmalla osalla junista viivästykset olivat 15–45 minuutin luokkaa.

– Jo tunnin jälkeen järjestelmävian huomaamisesta pystyttiin antamaan junille lupa ajaa alennetuilla nopeuksilla, Kanerva painottaa.

Syynä inhimillinen erehdys?

Liikenneviraston liikenteen palveluiden johtajan Virpi Anttilan mukaan selvitysten perusteella kävi ilmi, että varajärjestelmän varajärjestelmässä oli puutteita operatiivisen henkilökunnan osaamisessa.

Aiheuttiko väärä web-osoite sen, että varajärjestelmiä ei pystytty käyttämään?

– On ehkä geneerisesti sanottu. Siellä oli tiettyjä puutteita nimenomaan siinä, miten siihen järjestelmään kirjaudutaan. Eli tieto ei ollut heillä ihan ajan tasalla. Sanoisin mieluummin, että tähän järjestelmään ei pystytty kirjautumaan tietyn puutteellisen osaamisen takia.

– Tässä on varmaan ihan inhimillisestä virheestä kyse varajärjestelmän varajärjestelmään liittyen.

Anttilan mukaan Liikennevirasto aloittanut asian perusteellisen selvittämisen palvelutuottajan kanssa jo eilen sunnuntaina.

– Kaikki syyt tutkitaan.