1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kouluruoka

Kouluruokailun uudet suositukset: syömiselle aikaa ainakin puoli tuntia, lautaselle lisää kasviksia

Jos ruokalan tilat eivät riitä, osa oppilaista voisi syödä vaikkapa omissa luokissaan. Juttu on julkaistu tammikuussa 2017.

Koululaisten lautasille halutaan lisää kasviksia. Kuva: Kati Rantala / Yle

Kouluruokailu ei saa olla pelkkä hätäinen tankkaus. Oppilaiden pitää viihtyä ja oppia uutta myös ruokalassa. Tätä painottavat tiistaina julkaistut uudet kouluruokailusuositukset (siirryt toiseen palveluun).

Valtakunnallisten suositusten mukaan kouluruokailuun pitää olla vähintään puoli tuntia aikaa. Koululounas pitäisi lisäksi tarjota lounasaikaan noin kello 11:n ja 12:n välillä, silloin kun oppilailla on nälkä. Monilla kouluilla ruokatauko on tällä hetkellä hyvin hätäinen ja hälyinen hetki.

– Voi olla, että jonottamiseen, annosteluun ja itse syömiseen käytetään pelkästään viisitoista minuuttia. Olemme myös todenneet, että ruokailuajankohdat ovat varsin aikaisia. Joillakin saattaa olla lounasruoka jopa ennen kymmentä aamulla, suositustyöryhmän puheenjohtaja, opetusneuvos Marjaana Manninen opetushallituksesta toteaa.

Omassa luokassa voisi syödä hosumatta

Monien koululaisten ruokailu hoituu hätäisesti ja kehnoon aikaan siksi, etteivät koulujen ruokaloiden tilat riitä nykyistä rauhallisempaan syömiseen. Suositusten tekijät kehottavat luoviin ratkaisuihin.

– Voi miettiä, missä muussa tilassa kuin perinteisessä kouluravintolassa voisi syödä yhdessä. Luokkaruokailu on otettu joissakin kouluissa käyttöön uudestaan, Marjaana Manninen sanoo.

– Se, että pienet ryhmät turvallisessa omassa luokassaan harjoittelevat hyviä ruokailutapoja, erilaisia käsitteitä ruuasta ja uusia makuja, on aika mielekäs tapa järjestää ruokailu.

Lautaselle lisää kasviksia

Koululaisten lautasille halutaan uusilla suosituksilla entistä enemmän kasviksia. Jo aiemmin on suositeltu, että kouluissa olisi vaihtoehtoisena lounaana kasvisruokaa, mutta käytännössä sitä ei kaikkialla tarjota. Kasvisvaihtoehtoa suositellaan entistä painokkaammin.

– Vähemmän punaista lihaa, enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja, Marjaana Manninen sanoo.

Myös kalan ja vaalean lihan osuutta halutaan lisätä.

Yläkoululaisetkin ruokalaan

"Syödään ja opitaan yhdessä" -suositusten tavoitteena on myös saada kaikki oppilaat syömään. Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselyn mukaan lounaan jättäminen väliin on suuri ongelma yläkouluissa. Uusissa suosituksissa toivotaan, että koulun aikuisia olisi mukana ruokalassa.

– Kysymys ei ole valvonnasta, vaan ohjauksesta, joka tarkoittaa motivointia ja kannustamista yhteiseen ruokailuun, suositustyöryhmän puheenjohtaja Marjaana Manninen sanoo.

Edelliset kouluruokailusuositukset ovat lähes kymmenen vuoden takaa. Ohjeet on päivitetty vastaamaan uutta opetussuunnitelmaa sekä muutama vuosi sitten uudistettuja ravitsemussuosituksia. Kouluruokailusuositukset antaa Valtion ravitsemusneuvottelukunta.