Commodore 64 teki Juho Kuorikoskesta nörtin – nyt hän kirjoittaa siitä tietokirjaa

Monet keski-ikäiset ovat saaneet ensimmäisen kosketuksen tietokoneisiin 1980-luvulla, kun yhdestä tietokoneesta tuli suuri suosikki varsinkin pelikoneena.

Commodore 64
Juho Kuorikoski koneen äärellä
Juho KuorikoskiAntti Kettumäki / Yle

Juho Kuorikoski sai enimmäisen kosketuksen tietokoneisiin kuusivuotiaana.

– Isä toi minulle synttärilahjaksi tietokoneen ja siihen liittyvän musta-valkotelevision, kun asuin Kaustisella. Se oli ensikosketus tietokoneisiin ja pelaamiseen. Se on kone, joka teki minusta nörtin, tunnustaa Juho Kuorikoski.

Nykyisin päätoimittajana ja tietokirjailijana työskentelevä Kuorikoski kirjoittaa parhaillaan tietokirjaa Commodore 64:sta, ja siitä, miksi siitä tuli niin suosittu, vaikka myös muilla koneilla olisi ollut mahdollisuus nousta samanlaiseen suosioon.

Yksi syy on Juho Kuorikosken mukaan se, että sitä markkinoitiin "tasavallan tietokoneena".

– Muillakin kotimikroilla oli mahdollisuus, mutta Commodoren markkinointiin käytettiin rahaa ja se nousi sellaiseksi käsitteeksi, kuin se oli. Markkinoinnilla saatiin luotua mielikuva, että se on "tasavallan tietokone" – eli sellainen kansallinen mielikuva. Se villitsi kansaa ja Suomessa oli suhteutettuna väkilukuun eniten suurin laitekanta koko maailmassa, kertoo nykyisin Lappajärvellä asuva Kuorikoski.

Se villitsi kansaa ja Suomessa oli suhteutettuna väkilukuun eniten suurin laitekanta koko maailmassa.

Juho Kuorikoski

– Toinen tärkeä juttu on, että lähes kaikki ykkösrivin it-vaikuttajat, jotka nykyään tomivat tietokoneiden parissa, niin lähes jokaisella on ollut jonkinlainen kontakti Commodoreen ja vähän nuoremmilla Commodore Amigaan.

Commodore 64
Antti Kettumäki / Yle

Kirjassa pohditaan suosiota laajemmin

Juho Kuorikoski kirjoittaa kirjaansa laajojen haastattelujen pohjalta.

Kuorikosken mukaan Commodore 64 loi syvät jäljet tietoyhteiskunnan kehittymiseen.

– Olen hakenut PCI-Datan henkilökunnan haastatteluja, joka toimi Commodoren maahantuojana ja samoin mainostoimiston henkilökuntaa, joka suunnitteli markkinoinin. Lisäksi on tämän hetken it-alan vaikuttajia haastateltu. Lisäksi käydään läpi kotimikrojen kautta syntynyttä journalismia. Haastattelujen kautta löytyy aina jotain pieniä yksityiskohtia, joista ei ole muualla kirjoitettu.

Kuorikoski ei suostu vielä paljastamaan, millaisia herkkutarinoita kirjasta saa lukea, kun se julkaistaan.

– Aika mielenkiintoinen tarina on se, kuinka tasavallan tietokone -slogan syntyi ja se, kuinka yhdestä merkistä saatiin dominoiva. Pohjalaisena minua lämmittää se, että vaasalainen firma toi sen markkinoille, eikä se tullut Helsingin kautta. Commodorea myytin melkein joka paikassa, ja senkin vuoksi sitä myytiin paljon.

Juho Kuorikosken pelikokoelma
Juho Kuorikosken pelikokoelmaJuho Kuorikoski

Kirja syntyy joukkorahoituksella

Nyt tekeillä oleva kirja on kirjoittajansa neljäs. Juho Kuorikoski on on huomannut, että joukkorahoitus on paras tapa hankkia kirjalle rahaa.

– Mesenaatin kautta hankin rahoituksen. Se on älyttömän hyvä konsti, kun puhutaan marginaalikirjallisuudesta. Sieltä löytyy kohderyhmä ja kiitos kuuluukin heille, jotka ovat ennakkotilauksen tehneet ja näin tehneet kirjan kirjoittamisen mahdolliseksi.

Juho Kuorikoski sanoo, että tietokoneen yleistyminen helpotti arkea ja poisti pelon käyttää sitä. Uusi kirja kuuluu viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan ja sen julkaisu pyritään ajoittamaan itsenäisyyspäivän tuntumaan.

– Näin päästää hyötymään kansallistunteesta ja juhlimaan Suomen itsenäisyyttä kotimikron kautta. Commodore loi osaltaan tietoyhteiskuntakehitystä ja sen suurin vaikutus on ollut tietokoneiden arkipäiväistyminen. Se teki tietokoneesta helposti lähestyttävän, summaa Juho Kuorikoski.