Bioenergiayritykset vaikeuksissa – metsähakkeen kysyntä laskee yhä

Tulevaisuuden epävarmuus uhkaa bioenergia-alaa. Investointeja ei uskalleta tehdä, kun metsähakkeen kysyntä on viime vuosina vain laskenut. Pahin tilanne on Keski-Suomessa – josta piti tulla bioenergian mallimaakunta.

talous
Hakkuri metsässä.
Tenho Tornberg / Yle

Metsähakkeen kysynnän romahtamiseen on lukuisia syitä, kuten poukkoileva energiapolitiikka, sellutehtaiden kautta tulevan kuoren lisääntyminen ja sähkön alhainen markkinahinta.

Metsähaketta
Tenho Tornberg / Yle

Keski-Suomen Energiatoimisto toimitusjohtaja Asko Ojaniemi pitää voimalaitosten sähköntuotannon vähenemistä erityisen suurena ongelmana – myös tulevaisuudessa, koska voimalaitokset "ajavat" yhä vähemmän sähköä.

– Sähköntuotantoon ei tehdä uusia investointeja. Isot voimayhtiöt ovat jo tehneet muutamia päätöksiä, että laitetaan vain pelkkä lämpökattila, ei voimalaitosta. Tuulienergiakin ajaa edelle syöttötariffin kautta ja metsähake joutuu väistymään.

Erityisesti Keski-Suomessa paha tilanne

Teollisuudesta tulee jatkossa entistä enemmän kuorta markkinoille, ja Ojaniemi uskoo sen entisestään vähentävän suoraan metsästä tulevan energiapuun kysyntää.

– Erityisesti Keski-Suomessa tilanne näyttää pahalta, kun Äänekosken uusi (Metsä Groupin) tehdas tuo markkinoille kuorta ja sivutuotteita.

Ojaniemen mielestä esimerkiksi sähkön tuotanto olisi saatava kokonaan kotimaiseksi. Hän uskoo, että pitkällä aikavälillä se olisi mahdollista saada kannattavaksi.

Yksi alan pioneereista, pienpuunkorjuun teknologiavalmistaja Fixteri Oy hakeutui alkuvuodesta konkurssiin. Alalla pelätään, ettei se jää ainoaksi.

– Riski on olemassa sekä yrittäjillä, jotka palveluja tuottavat, mutta myös laitevalmistajilla. Tulevaisuus on epävarma, eikä investointeja uskalleta tehdä.

"Neljännes konekannasta myyty"

Kotimaiset Energiat Oy:n toimitusjohtaja Tommi Lahti myöntää, että tiukka tilanne on todellinen: suunta on ollut alaspäin jo muutamia vuosia. Lahti pitää tilannetta erikoisena.

Hakkuri metsässä.
Tenho Tornberg / Yle

– Hallitusohjelmassakin on sitouduttu kasvattamaan metsähakkeen määrää 13,5 miljoonaan kiintokuutioon 2020 mennessä. Kolme viime vuotta hakkeen käyttömäärät ovat olleet laskussa. Tuntuu, ettei ole tahtoa tai keinoa tilanteeseen. Kysyntä on pienentynyt ja nyt on voimakas ylitarjontatilanne.

Keskitalvella on hakeyritysten kiireisin aika. Lahden mukaan kausivaihtelut ovat kuitenkin jyrkentyneet: viime vuosikymmenellä yrityksellä oli läpi vuoden työllisyys.

– Nyt yritys on laitettava kesäisin likipitäen kiinni. Viime vuonna kaksi konetta 11:stä oli käytössä. Neljännes konekannasta on myyty ulkomaille, valitettavasti realisointihinnoilla.