Lappeenrannan Energian tulospalkkiot jäihin: "Nyt ei vain ollut oikea hetki"

Yhtiön toimitusjohtaja arvelee, että kuntavaalien läheisyydellä saattaa olla vaikutusta päätökseen. Tulospalkkiojärjestelmää on valmisteltu pitkään.

Lappeenranta
sähkölinja
Yle

Lappeenrannan Energia ei saa omaa tulospalkkiojärjestelmää – ainakaan vielä. Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti maanantaina, että "taloustilanteen ja hinnankorotuspaineen vuoksi toistaiseksi pidättäydytään tulospalkkiojärjestelmän käyttöönotosta".

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 3–2, kun konsernijaoston puheenjohtajana toiminut Jani Mäkelä (ps.) esitti asian laittamista hyllylle. Mäkelän kanssa samaa mieltä olivat Tapio Arola (kesk.) ja Hanna Holopainen (vihr.). Toista mieltä olivat Jyri Hänninen (kok.) ja Tuula Lindh (kok.).

– Nyt ei ollut paras mahdollinen hetki palkkiojärjestelmän lanseeraukseen, Mäkelä sanoo.

Mäkelä vetoaa kaupungin taloudelliseen tilanteeseen ja energian hinnankorotuksiin. Esityksessä (siirryt toiseen palveluun) tai tulospalkkiojärjestelmän valmistelussa hän ei näe vikaa.

– Perustelut olivat ymmärrettäviä. Nyt ei vain ollut oikea hetki, Mäkelä sanoo.

Toimitusjohtaja: Taisivat kuntavaalit vaikuttaa

Kaupungin energiayhtiölle on jo vuosia yritetty rukata tulospalkkiojärjestelmää. Järjestelmän rakentamista on viivästyttänyt muun muassa se, että järjestelmästä on pyritty rakentamaan kaupunkilaisten kannalta oikeudenmukainen.

Tarkoituksena on ollut, että tulospalkkiota ei pystyisi kasvattamaan esimerkiksi myymällä yhtiön omaisuutta tai muuttamalla sellaisesta tuotteista perittävää hintaa, jonka myynnissä yhtiöllä on monopoliasema. Tällaista on esimerkiksi vesi.

Koko energiakonsernin henkilöstö olisi kuulunut tulospalkkiojärjestelmän piiriin. Lappeenrannan Energian toimitusjohtajan Reijo Kolehmaisen mukaan yhtiö alkaa olla jo poikkeus suomalaisten energiayhtiöiden joukossa, sillä useimmissa järjestelmä on otettu käyttöön.

– Taisivat lähestyvät kuntavaalit vaikuttaa, mutta katsotaan tulevaisuudessa, Kolehmainen arvelee.

_Muokattu 23.1. klo 16:53: Tarkennettu kappaletta, jossa kerrotaan tulospalkkion kasvattamista rajoittavista tekijöistä. _