Hyppää sisältöön

Finnkino myytiin taas – Ostaja maailman suurin elokuvateatteriketju ja Aasian rikkain mies

Elokuvakuvateatteribisnes keskittyy. Finnkinon emoyhtiö Nordic Cinema Group siirtyy osaksi maailman suurimman elokuvateatteriyhtiön AMC:n Euroopan-ketjua.

Kuva: Pasi Mäenpää / Yle

Elokuvateattereita pyörittävä Finnkino saa uuden omistajan. Amerikkalainen, maailman suurin elokuvateattereita pyörittävä yhtiö AMC ostaa Finnkinon emoyhtiön Nordic Cinema Groupin pääomasijoitusyhtiö Bridgepointilta ja ruotsalaiselta mediyhtiö Bonnierilta noin 8,25 miljardilla kruunulla eli lähes 870 miljoonalla eurolla (siirryt toiseen palveluun), Nordic Cinema Group kertoo.

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Baltian maissa toimivalla yhtiöllä on yhteensä 68 elokuvateatteria ja lisäksi se on osaomistajana 50 teatterissa. Se on Pohjoismaiden ja Baltian suurin elokuvateatteriketju.

AMC on jo aiemmin ostanut Euroopan suurimman elokuvateatteriketjun Odeonin, jolla on 243 teatteria Brittein saarilla ja Keski- ja Etelä-Euroopassa. Nordic Cinema Groupista tulee osa Odeonia, mutta sen pääkonttori pysyy Tukholmassa. AMC:llä on kaupan jälkeen yli 1 000 teatteria, yhtiö laskee.

Omistusketju jatkuu Tukholman, Lontoon ja Yhdysvaltain kautta Pekingiin, sillä AMC:n omistaa kiinalainen jättimäinen monialayhtiö Dalian Wanda ja Wang Jianlin, jonka lasketaan olevan Aasian rikkain mies. 

Kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten luvan.

Nordic Cinema Group syntyi vuonna 2013, kun mediayhtiön Sanoman aiemmin ruotsalaiselle sijoitusyhtiö Ratosille myymä Finnkino ja ruotsalainen SF Bio yhdistettiin. Ratos myi osuutensa yhtiöstä Bridgepointille toissa vuonna 4,7 miljardilla kruunulla.

Kaupoista kertoi ensimmäisenä Arvopaperi (siirryt toiseen palveluun).