1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukupuoli-identiteetti

Mannerheimin lastensuojeluliitto vastaa nuorten kysymyksiin sukupuolesta – pahin pelko on, että vanhemmat hylkäävät

Mannerheimin lastensuojeluliittoon yhteyttä ottavat lapset ja nuoret haluavat yhä useammin tietoa sukupuoleen liittyvistä asioista. Nettipalveluiden käyttäjistä kaksi prosenttia ilmoittaa sukupuolekseen jokin muu.

sukupuoli-identiteetti
Kuvituskuvan nuori ei liity aiheeseen.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry

Mannerheimin lastensuojeluliiton nettipalvelussa käyttäjät ilmoittavat sukupuolensa sekä ikänsä.

Puhelimessa yhteydenottajista hieman yli puolet yhteydenottajista on poikia. Suurin osa nettikirjeiden ja chat-palvelun yhteydenottajista on tyttöjä.

Neljä vuotta sitten palveluun lisättiin vaihtoehto, jolla sukupuolekseen voi ilmoittaa jonkin muun. Sukupuolekseen jonkin muun valitsevien määrä on kasvanut siitä asti, kun vaihtoehto tuli valittavaksi. Nyt kaksi prosenttia nettikirjeiden kirjoittajista valitsee sukupuolekseen jokin muu.

– He saattavat kantaa huolta siitä, että heidät hylättäisiin tai tilanne kotona voisi vaikeutua, jos he kertoisivat omista kokemuksistaan tai pahimmassa tapauksessa he eivät olisi tervetulleita omaan kotiinsa, Lasten ja nuorten puhelimen suunnittelija Heidi Holappa Mannerheimin lastensuojeluliitosta kertoo.

Holapan mukaan iän karttuminen voi helpottaa nuoren tilannetta.

– Silloin kun nuori ei koe mahdolliseksi olla avoin tunteistaan ja ajatuksistaan läheisille, esimerkiksi Setan nuorten vertaisryhmät voivat tarjota mahdollisuuden rakentaa kannattelevia tukiverkkoja. Joillekin omilleen muutto viimeistään tuo tilaisuuden tehdä elämästä enemmän oman näköistä.

Sukupuolelle enemmän vaihtoehtoja

Mannerheimin lastensuojeluliittoon yhteyttä ottavat lapset ja nuoret haluavat yhä useammin tietoa sukupuoleen liittyvistä asioista.

– Kaikki meidän kanavamme ovat anonyymejä, mutta netissä aiheen käsittely on ehkä vielä helpompaa, Lasten ja nuorten puhelimen suunnittelija Heidi Holappa Mannerheimin lastensuojeluliitosta kertoo.

Netin kautta tapahtuvissa yhteydenotoissa nuoret kertovat usein, että he ovat miettineet asioita jo pitkään ja etsineet tietoa ja joskus myös tukea netin välityksellä.

Vanhempana voi huomioida oman arkisen kielenkäyttönsä, millä tavalla lähipiirissä puhutaan seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta.

Heidi Holappa

Nuoremmat lapset esittävät tietokysymyksiä.

– Miten sukupuolenkorjaus toteutetaan tai miten sukupuolta voi vaihtaa, Heidi Holappa kertoo esimerkkejä.

Vanhemmat nuoret ottavat yhteyttä tyypillisesti netin välityksellä.

– Monet nuoret ovat hakeneet tietoa jo etukäteen. He kaipaavat ensisijaisesti aikuista ihmistä, jonka kanssa käsitellä itselle hyvin henkilökohtaista asiaa ja peilata omia kokemuksiaan.

Myös koulun liikuntatunnit voivat olla ahdistava kokemus

Moni joutuu salaamaan tuntemuksensa pelätessään torjutuksi tulemista.

– Moni kertoo, että on tunnistanut jo vuosia oman kokemuksensa, mutta on joutunut piilottelemaan asiaa läheisiltään ja väistelemään kysymyksiä. Taustalla on usein huoli siitä, että joutuisi läheisten torjumaksi tai vanhemmat eivät enää arvostaisi tai rakastaisi samalla tavalla kuin ennen, Holappa sanoo.

On tärkeää että lapsella on tilaa olla epävarma ja keskeneräinen.

Heidi Holappa

Myös koulumaailmassa eteen voi tulla hankalia tilanteita.

– Osa nuorista kertoo välttelevänsä ahdistavaksi kokemiaan tilanteita, esimerkiksi koulun liikuntatunteja, joissa joutuisi käyttämään itselle vääräksi koetun sukupuolen pukeutumistiloja.

Epävarmaa nuorta saatetaan myös painostaa.

– Nuoret ovat tuoneet usein esille sitä, että kun on epävarma omasta kokemuksestaan, niin on erityisen vaikea puhua omille läheisilleen. Taustalla on usein pelko siitä, että jos on epävarma omasta kokemuksestaan, niin kohtaisi enemmän painostusta kohti normi-sukupuolenilmaisua.

Erilaisuus voi myös johtaa kiusaamiseen

Valtavirrasta poikkeavaa saatetaan myös kiusata.

– Lasten ja nuorten puhelimessa kuulee, että seksuaalista suuntautumista tai sukupuolen moninaisuutta käytetään edelleen leikin laskuun ja kiusaamistarkoituksessa se on edelleen aika yleinen aihe. Samalla monella on tukena kavereita, jotka ovat sinut seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen moninaisuuden kanssa, Lasten ja nuorten puhelimen suunnittelija Heidi Holappa Mannerheimin lastensuojeluliitosta sanoo.

Lapsen silhuetti.
Yle

Holappa toivoo, että lapsi saisi läheisiltä aikuisilta ymmärrystä ja tukea.

– Lapsella on parhaimmat mahdollisuudet voida hyvin jos hänellä on tukena elämässään muita ihmisiä ja erityisesti aikuisia, kun lapsi pohtii isoja asioita.

– On tärkeää että lapsella on tilaa olla epävarma ja keskeneräinen, Holappa sanoo.

Hänellä on neuvo myös aikuisille.

– Auttaa ja tukea siinä, että voi pohtia omia kokemuksia ja käsitellä niitä ilman painostusta. Vanhempana voi huomioida oman arkisen kielenkäyttönsä, millä tavalla lähipiirissä puhutaan seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta ja hakea tarvittaessa tietoa näistä aiheista.

Holappa painottaa, että aikuisten olisi tärkeä valaa lapseen tulevaisuudenuskoa.

– Tärkeintä on vahvistaa uskoa valoisaan tulevaisuuteen. Suomi on hyvä maa monenlaisille ihmisille elää. Vaikka täällä saattaa kohdata syrjintää herkemmin, jos kuuluu johonkin vähemmistöön, on hyvin tärkeää, että on tukijoukkoja.

Lue seuraavaksi