1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelijajärjestöt

Lapin yliopiston opettajaopiskelijoilta karhutaan jättivelkoja

Mikäli ainejärjestö Lapikas ajautuu konkurssiin, sen hallituksen jäsenet voivat joutua maksamaan velat henkilökohtaisista varoistaan.

Opettajaksi opiskelevien talvipäiviä vietettiin viime helmikussa Rovaniemellä. Kuva: SOOL-talvipäivien Facebook-sivut

Konkurssi uhkaa edelleen Lapin yliopiston opettajaksi opiskelevien ainejärjestöä Lapikasta. Nyt matkailuyhtiö Santapark karhuaa ainejärjestö Lapikkaalta lähes 12 000 euron velkoja (siirryt toiseen palveluun).

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteerin Laura Kantomaan mukaan Santaparkin lisäksi ainejärjestöllä on muitakin velkojia esimerkiksi majoitus- ja kuljetusalalta, ja neuvottelut maksusopimuksista ovat yhä käynnissä.

– Suurin osa velkojista on sen [maksusopimuksen] hyväksynyt, yhden kanssa on vielä neuvottelut käynnissä. Meillä on lakimies asiaa selvittämässä, mutta jos sopimukseen ei päästä, kyllä konkurssi on ihan täysin todennäköinen, Kantomaa sanoo.

Hallituksella vastuu

Ainejärjestön konkurssiuhka on harvinainen, ja hallituksen jäsenille siitä saattaa tulla myös henkilökohtainen tragedia. Mikäli Lapikas ajautuu konkurssiin, sen hallituksen jäsenet voivat joutua maksamaan velat henkilökohtaisista varoistaan. Kantomaa ei halua kertoa tarkkaa velkamäärää, mutta kuvailee velkamäärää "merkittäväksi".

– Yhdistyslain mukaan hallituksen jäsenet ovat kollektiivisesti vastuussa päätöksistä ja voivat näin joutua henkilökohtaisesti vastuuseen, jos ilmenee että he ovat omalla toiminnallaan aiheuttaneet tilanteen. Tässä tapauksessa riski tähän on onneksi erittäin vähäinen. On siis epätodennäköistä, että hallituksen jäsenet lopulta joutuisivat asiasta henkilökohtaisesti talousvastuuseen, vaikka se periaatteessa mahdollista olisikin, Kantomaa sanoo.

Edellisille hallituksille ei ole myönnetty vastuuvapautta vuosilta 2015 ja 2016.

Ex-puheenjohtajasta rikosilmoitus

Ainejärjestö Lapikkaan talousvaikeudet johtuvat helmikuussa 2016 Rovaniemellä järjestetyistä valtakunnallisista opettajaopiskelijoiden talvipäivistä, joiden taloudenpidossa tapahtui virheitä ja väärinkäytöksiä. Tapahtuma oli budjetoitu puutteellisesti, ja lisäksi silloisen puheenjohtajan epäillään vieneen yhdistyksen varoja.

Lapikkaan entisestä puheenjohtajasta on tehty rikosilmoitus. Kantomaan mukaan poliisin tutkinta valmistuu luultavasti tämän kevään aikana.

Päivitetty 26.1.2017 klo 15.10: Täsmennetty Laura Kantomaan kommenttia liittyen yhdistyslakiin. Hallituksen jäsenten riski joutua henkilökohtaiseen maksuvastuuseen on epätodennäköinen, vaikkakin mahdollinen.