Kustavi muutti päivähoidon osittain ilmaiseksi – OAJ: "Edelläkävijä suomalaisessa varhaiskasvatuksessa"

Kunta tarjoaa kaikille lapsille 20 tuntia maksutonta varhaiskasvatusta viikossa. Kunta haluaa tarjota tasapuolista varhaiskasvatusta kaikille ja houkutella uusia lapsiperheitä.

varhaiskasvatus
Päiväkotilapsia syömässä
Jussi Kallioinen / Yle

Vuoden alusta asti varsinaissuomalainen Kustavin kunta on tarjonnut kaikille lapsille 20 tuntia ilmaista varhaiskasvatusta viikossa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että päivähoidon maksut ovat puolittuneet.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semin mukaan Kustavi on ainoa kunta Suomessa, joka tarjoaa osittain ilmaisen varhaiskasvatuksen.

– Kustavi on edelläkävijä suomalaisessa varhaiskasvatuksessa, Semi sanoo.

Helsingissä vastaava on harkinnassa. Kaupunki on päättänyt selvittää, miten ja millä aikataululla maksuton varhaiskasvatus olisi mahdollista toteuttaa.

Syinä tasapuolisuus ja houkuttelevuus

Kustavissa varhaiskasvatuksen maksuja pienennettiin kunnan yhteisellä päätöksellä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Antti Ääritalo (kok.) kertoo, että kunnan poliittiset ryhmät sopivat yksimielisesti, että Kustavissa kokeillaan 20 viikkotunnin ilmaista varhaiskasvatusta. Samalla kunnan veroprosenttia laskettiin 0,25 prosenttiyksikköä.

– Tarkoitus on houkutella kuntaan uusia asukkaita. Tällä hetkellä tiedossa on, että yksi lapsiperhe on muuttamassa Kustaviin. Vielä tieto ei ole varmasti tavoittanut kovin paljon ihmisiä, eikä muuttamispäätöksiäkään päivässä tai kahdessa tehdä, Ääritalo sanoo.

Kustavin sosiaalisihteeri Marika Lehtinen muistuttaa, että toinen tärkeä syy on tasapuolisen varhaiskasvatuksen tarjoaminen. Muutoksen taloudellinen vaikutus voi olla lapsiperheille suuri, mutta kunnalle se on pieni. Päivähoidossa on 900 asukkaan kunnassa vain alle 30 lasta.

Nora Seikkula sekä Enni ja Aatos
6-vuotiaan Ennin ja 4-vuotiaan Aatoksen äiti Nora Seikkula iloitsee varhaiskasvatuksen puolittaisesta maksuttomuudesta. Yrjö Hjelt / Yle

"Hieno ele"

Kustavilainen Nora Seikkula on iloinen kunnan tekemästä ratkaisusta. Hän on paluumuuttaja, ja muutti takaisin Kustaviin kolme vuotta sitten, sillä halusi lapset pieneen päiväkotiin ja turvalliseen ympäristöön.

– On tosi upeaa, että kunta teki tällaisen ratkaisun. Tämä on nähty tosi positiivisena juttuna ja hienona eleenä. Fakta on se, että tänne tarvittaisiin lisää lapsiperheitä, jotta kunta saataisiin pysymään vireänä. Nyt mennään oikeaan suuntaan, Seikkula sanoo.

OAJ toivoo vastaavaa kaikkialle

OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semi toivoo, että muut kunnat seuraisivat Kustavin esimerkkiä ilmaisesta varhaiskasvatuksesta. Monissa maissa näin on jo tehty – lähin esimerkki löytyy länsinaapuristamme Ruotsista.

Semin mukaan Ruotsissa ja muualla Euroopassa, Suomea lukuun ottamatta, lähes kaikki yli 3-vuotiaat lapset osallistuvat päiväkotien ja muiden vastaavien tahojen tarjoamaan pedagogiseen toimintaan. Suomessa osallistumisprosentti on alle 70.

– OAJ:n tavoitteena on, että kaikilla yli 3-vuotiailla olisi oikeus maksuttomaan osa-aikaiseen, 4–5 tuntia päivässä kestävään pedagogiseen varhaiskasvatukseen, Semi sanoo.

Tämä voitaisiin Semin mukaan toteuttaa ikäluokka kerrallaan. Ensin maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tulisivat 5-vuotiaat, sitten 4-vuotiaat ja lopuksi 3-vuotiaat.

– Tätä ennen on kuitenkin tarkennettava varhaiskasvatuksen määritelmää niin, että maksuttomuus toteutuu vain pedagogisessa toiminnassa. Ei missä tahansa päivähoidossa, kuten esimerkiksi perhepäivähoidossa tai leikkitoiminnassa, jossa ei ole riittävän koulutettua henkilöstöä, Semi sanoo.

Kuntaliitto on laskenut (siirryt toiseen palveluun), että jos kaikille yli 3-vuotiaille lapsille tarjottaisiin 4 tuntia maksutonta varhaiskasvatusta päivässä, hintalappu olisi 300 miljoonaa euroa. OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semin mukaan tämä ei ole koko totuus, eikä asiaa voi ajatella niin suoraviivaisesti.

– Amerikkalainen Nobel-palkittu James Heckman on tutkinut, että varhaiskasvatukseen sijoitettu dollari tuottaa 7–13 dollaria takaisin. Samankaltaisia tuloksia tuli Turun yliopiston TITA-hankkeessa: professori Jani Erolan tutkimuksen mukaan päiväkodissa olevat lapset pärjäävät paremmin myöhemmin elämässään. Vastaavia tutkimustuloksia on saatu Ruotsissa jo kauan sitten, Semi toteaa.

Asiasta on aikaisemmin kertonut OAJ jäsenistölleen (siirryt toiseen palveluun).