OP: "Lähivuodet hyviä aikoja" – Vienti alkaa vihdoin vetää, Suomen talouskasvu kiihtyy

Talous kasvaa tänä vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia, OP ennustaa.

talouskasvu
Rahtilaiva suomenlahdella.
Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen talouskasvu kiihtyi loppuvuonna, arvioi finanssikonserni OP. Pankki arvioi talouskasvun olleen viime vuonna 1,7 prosenttia, kun vielä marraskuussa ennuste kasvuvauhdiksi oli 1,2 prosenttia.

– Suomen talous pääsi euroalueen vauhtiin jo viime vuonna. Tänä ja ensi vuonna BKT kasvaa Suomessa euroaluetta nopeammin. Lähdemme tosin pitkältä takamatkalta, ja suhdannekehityksen riskit kasvavat olennaisesti muutaman vuoden päästä, sanoo pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Talouden kasvu oli viime vuonna kulutuskysynnän ja rakentamisen varassa. Tänä vuonna kasvua kannattelevat leveämmät hartiat, kun vienti ja yritysten investoinnit elpyvät, pankki ennustaa (siirryt toiseen palveluun). Vientiä piristävät muun muassa euron heikentyminen ja Venäjän talouden vakautuminen. Ensi vuonna viennin kasvu kiihtyy entisestään, pankki arvioi.

Talouskasvu kiihtyy tänä vuonna 1,8 prosenttiin ja ensi vuonna 2,0 prosenttiin, OP:n ekonomistit ennustavat. Marraskuussa OP arvioi talouskasvun olevan tänä vuonna 1,4 prosenttia.

"Lähivuodet hyviä aikoja"

Työllisyys kohenee sekä tänä että ensi vuonna verrattain hyvää vauhtia. Työttömyysaste on OP:n mukaan tänä vuonna 8,3 ja ensi vuonna 7,8 prosenttia.

Inflaatio kiihtyi viime vuoden lopulla, kun öljyn ja energian hinnat kääntyivät nousuun. Öljyn hinta nostaa inflaatiota edelleen, mutta nousu taittuu kesällä ja kuluttajahintojen nousu jää alle kahteen prosenttiin, OP ennustaa.

Julkisen talouden vaje pienenee tauon jälkeen jälleen vuonna 2018, mutta velkasuhde nousee tänä ja ensi vuonna.

– Lähivuodet ovat niitä hyviä aikoja. Ne eivät kuitenkaan hoida kestävyysvajetta, sillä odotukset pitkän ajan keskiarvokasvusta eivät ole nousseet. Ensi vuodelle kannattaakin ajoittaa sellaisia rakenneuudistuksia, joiden ensivaikutus voi olla taloutta jarruttava, mutta pidemmän päälle työllisyysastetta nostava. Nyt on se tuhannen taalan paikka kesyttää kestävyysvaje, Heiskanen arvioi.

OP:n mukaan Suomen lyhyen aikavälin suurin riski on vientimarkkinoiden kehitys ja pidemmällä aikavälillä se on talouspolitiikan uudistusten riittävyys.

Yhdysvalloissa riskialtista elvytystä

Euroalueen talous jatkaa kohtalaisessa kasvussa. Talous kasvaa tänä vuonna 1,7 ja ensi vuonna 1,8 prosenttia. Euroalueen inflaatio kiihtyy keväällä keskuspankin tavoittelemaan vajaaseen kahteen prosenttiin. Kyse on kuitenkin öljyn hinnan vaihteluiden aiheuttamasta tilapäisestä noususta.

Ilman energiaa laskettuna inflaatio on nyt prosentin tuntumassa ja säilyy tänä ja ensi vuonna alle kahden prosentin. Euroopan keskuspankki EKP pitää ohjauskorot nykytasolla myös vuonna 2018, pankki ennustaa.

Maailman talous piristyi loppuvuonna ja elpyminen jatkuu tämän vuoden alkupuolella, OP arvioi. Kasvu piristyy ensi vuonna 3,6 prosenttiin, lähes pidemmän ajan keskiarvovauhtiin.

Maailmantalouden riskit liittyvät Yhdysvaltain talouden tasapainoon suhdannehuipun lähestyessä sekä poliittiseen epävarmuuteen. Pidemmällä aikavälillä poliittisilla ratkaisuilla voi olla huomattava vaikutus maailmantalouden kehitykseen.

Yhdysvalloissa lähestytään korkeasuhdannetta. Työttömyys on matala ja inflaatio alkaa kiihtyä vähitellen. Presidentti Trumpin suunnitelma elvyttää taloutta korkeasuhdanteen on riskialtista ja voi luoda inflaatiopaineita, OP arvioi. Keskuspankki Fed nostaa todennäköisesti ohjauskorkoa kolme kertaa tämän vuoden aikana, pankki ennustaa.