Helpotusta bussimatkustajien arkeen – matkat voi maksaa Lahdessa pian älypuhelimella

Käteismaksun rinnalle on nyt tulossa mobiilimaksaminen. LSL:n busseissa mobiilimaksu on tarkoitus ottaa käyttöön ensi kuun alusta.

Mobiilimaksaminen
Bussi
Sini Ojanperä / Yle

Lahden seudun liikenteen linja-autoissa voi maksaa pian matkat kännykällä.

Monet matkustajat ovat toivoneet mobiilimaksujen käyttöönottoa sen jälkeen, kun pankkikortit eivät ole käyneet viime vuoden alusta alkaen maksuvälineistä linja-autoissa.

– Ihmisiä on paljon puhututtanut se, että nyt busseissa pystytään maksamaan matkat vain käteisellä. Tämä tuo toisen vaihtoehtoisen maksutavan, sanoo joukkoliikennesuunnittelija Roope Ahola.

Taustalla häilyy euromaksualue Sepan päätös siitä, että pankit eivät enää tue magneettijuovamaksuja. Ratkaisu jätti Lahden Seudun Liikenteen tilanteeseen, jossa nykyisissä liikennöintisopimuksissa ei vaadita liikennötsijöiltä muita maksupäätteitä eikä sopimuksia voida muuttaa kesken kauden.

Niinpä käteismaksun rinnalle on nyt tulossa mobiilimaksaminen. LSL:n busseissa mobiilimaksu on tarkoitus ottaa käyttöön ensi kuun alusta. Siinä matkat ostetaan älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella, jota näytetään kuljettajalle.

– Tällä hetkellä ajoneuvolaitteet eivät tue lähimaksamista. Tämä toteutetaan niin, että asiakas näyttää maksetun matkan kuljettajalle älypuhelimen näytöltä, jatkaa Roope Ahola.

Aluksi myynnissä on kertalippu sekä päivälippu, jolla voi matkustaa yhden vuorokauden ajan rajoituksetta.

– Lippujen hinnat ovat muuten samat kuin normaalisti, mutta lipun hinnan päälle tulee lisä maksutavasta. Matkan voi maksaa monella tavalla.

– Muissa kaupungeissa mobiilimaksamisesta on saatu myönteisiä kokemuksia, vaikka sitä ei pidetä pääasiallisena maksutapana. Erityisesti harvemmin matkustavat ja turistit kokevat sen helpoksi. Se madaltaa kynnystä käyttää linja-autoa, uskoo Ahola.

Esimerkiksi Jyväskylässä ja Oulussa on jo käytössä samankaltainen mobiilimaksusovellus.

Mobiilimaksusovelluksen lisäksi osa Lahden seudun joukkoliikenteen busseista välittää jo tietoa sijainnistaan.