"Tavoitteena yli sadan miljoonan myynti" – avaruusteknologia tuo Suomeen isoa bisnestä

Suomalainen avaruusteknologia kehittyy nopeasti. Avaruusalan aloittelevat yritykset saavat yhteiskunnan tukien lisäksi aiempaa enemmän myös yksityistä rahoitusta.

talous
Iceyen satelliitti.
Havainnekuva Aalto-yliopistolla alkunsa saaneen Iceye-yrityksen koesatelliitista.Iceye

Samalla kun avaruusteknologiasta on tullut arkea, avaruusbisnekseen on syntynyt iso joukko uusia yrityksiä. Teknologian edistämiskeskus Tekes laskee niitä olevan Suomessa jo 80.

– Avaruudesta on tullut arkipäiväinen asia. Kaikilla meillä on taskussamme satelliittipaikannin, Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori Hannu E. J. Koskinen sanoo.

Avaruuteen viedyillä satelliiteilla tehdään jo lääketieteellistä tutkimusta, tarkkaillaan säätä ja luontoa ja välitetään tietoa. Rajanveto avaruusteollisuuden ja muun teollisuuden tai yritystoiminnan välillä onkin hämärtynyt.

Suomi ei pärjää määrällä vaan osaamisella

Toimiala on kuitenkin niin kallis, että Suomen valtti on huippuosaamisessa – ei rahoittamisessa ja suurissa määrissä.

– Meillä on erittäin taitavia nuoria opiskelijoita. Heistä tulee hyviä tiedemiehiä ja insinöörejä, kun heidät koulutetaan hyvin. Volyymillä emme pysty koskaan kilpailemaan vaan tasolla ja laadulla, Koskinen sanoo.

Samaa mieltä oli start up -sijoittaja, peliyhtiö Rovion perustaja Peter Vesterbacka Ylen Kova talous -haastattelussa maanantaina. Nyt hän haluaa viedä suomalaisia miehitetyille avaruuslennoille.

–Kun katsoo meidän nuorisoa ja Slush-sukupolvea, niin kaikki on mahdollista. Kyllä Suomi pärjää. Ei ole mitään syytä miksi ei, Vesterbacka sanoi.

Iceye on ensimmäinen yksityinen satelliitti

Uutta avaruustekniikkaa edustaa muun muassa kaksi vuotta toiminut espoolainen Iceye. Yritys aikoo laukaista oman "proof-of-concept"-satelliittinsa vuoden lopussa. Koesatelliitiin on tarkoitus osoittaa asiakkaille, että Iceyen kehittämä tekniikka toimii.

Iceye sai alkunsa Aalto-yliopiston kurssilta. Se on Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliittiyritys. (Ensimmäinen Suomeen rekisteriöity avaruusalus, Aalto-yliopistossa kehitelty Aalto-1-satelliitti, oli tarkoitus laukaista avaruuteen viime syksynä, mutta nyt se odottaa laukaisua Yhdysvalloissa. Tosin sitä ennen avaruuteen saattaa singahtaa uudempikin satelliitti, Aalto-2 (siirryt toiseen palveluun).)

Aalto-yliopistolta saatu handout-kuva Aalto-1-satelliitista.
Aalto-yliopistossa kehitelty Aalto-1-satelliitti oli tarkoitus laukaista avaruuteen viime syksynä, mutta nyt se odottaa laukaisua Yhdysvalloissa.Pekka Laurila

Iceyen 25 hengen porukka on kehittänyt yli 20 mikrosatelliitin palvelun, jonka tutkat kertovat liki reaaliaikaista tietoa muun muassa jäätilanteesta, öljyonnettomuuksista tai laittomasta kalastuksesta maailman merillä.

Pieniä tutkasatelliitteja ei vielä ole

Koelaukauksien jälkeen Iceyen on tarkoitus alkaa myydä keräämäänsä tietoa. Esimerkiksi meri- ja öljyteollisuus, maatalous tai vakuutusyhtiöt voisivat alkuun olla sen asiakkaita. Tutkia voidaan myöhemmin kehittää ja tarkkailupalveluja tuottaa myös maalle.

– Satelliitteihin sijoitettuja tutkia on tällä hetkellä muutamalla valtiolla ja muutamilla sotavoimilla. Näitä pieniä tutkasatelliitteja ei vielä ole, Iceyen perustajajäsen ja rahoitusjohtaja Pekka Laurila sanoo.

Kun nykyiset tutkasatelliitit painavat tonnin, Iceyen satelliitti on alle satakiloinen. Se on siis huomattavasti halvempi laukaista avaruuteen.

Iceyen mikrosatelliitit pystyvät myös välittämään tietoa sääolosuhteista riippumatta – pimeässä ja pilvien läpi. Tähän asti satelliittikuvaa on saatu vain kirkkaalla säällä.

Tavoitteena yli sadan miljoonan liikevaihto

Puolitoista vuotta sitten Iceye keräsi rahoituskierroksella 2,5 miljoonaa euroa yhdysvaltalaisilta ja suomalaisilta pääomasijoittajilta. Myös EU-komissio ja Tekes ovat antaneet yritykselle tuotekehitysrahoitusta.

– Kohdemarkkina on yli miljardin euron luokkaa. Emme me olisi lähteneet tätä konseptia tekemään, jos siitä ei voisi tuottaa yli sadan miljoonan vuosiliikevaihtoa. Tähtäimessä on iso liiketoiminta, Laurila sanoo.

Pekka Laurila
Iceyen perustajajäsen ja rahoitusjohtaja Pekka Laurila.Iceye