Trump hylkäämässä vapaakauppasopimukset?

Yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa neuvotella uudelleen vapaakauppasopimus Naftan. Hänen uskotaan myös vetävän Yhdysvallat Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta TPP:stä.

Yhdysvaltain presidentti
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa 22. tammikuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa 22. tammikuuta.Mandel Ngan / AFP

Amerikkalaisen NBC televisiokanavan (siirryt toiseen palveluun)mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saattaa ottaa vapaakauppasopimus Naftan käsittelyynsä jo ensimmäisenä virallisena työpäivänään.

NBC:n mukaan Trump allekirjoittaa määräyksen Naftan uudelleenneuvotteluista jo maanantai-iltana. Vuonna 1994 solmittu Nafta on Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon välinen vapaakauppasopimus.

Televisiokanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) lähteiden mukaan Trump aikoo lisäksi vetää Yhdysvallat Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta TPP:stä.

Sopimus allekirjoitettiin keväällä 2016 usean vuoden neuvotteluiden jälkeen. Sopimuksessa on mukana 12 Tyynenmeren maata ja sen osapuolet vastaavat noin 40 prosentista maailmantalouden tuotannosta.

Yhdysvaltain vetäytymistä pidetään kuoliniskuna koko TPP-sopimukselle. Sopimusta tukeva Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoo, että ilman Yhdysvaltoja TPP on merkityksetön.

Trump arvosteli vaalikampanjassaan vapaakauppasopimuksia, joita hän piti vahingollisena amerikkalaisille työntekijöille ja maan omalle teollisuustuotannolle. Myös virkaanastujaispuheessaan hän korosti Yhdysvaltain kansallista etua.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset